Noi greve şi manifestaţii au avut loc în Grecia în transporturi şi spitale

Economica.net
01 02. 2013
proteste_grecia_98128700_25838900

Feriboturile au rămas ancorate în porturi joi. „Aproape nicio cursă maritimă nu a fost efectuată”, a declarat pentru AFP o responsabilă de la biroul de presă al Marinei comerciale greceşti.

Sindicatul marinarilor (Pno) a intrat într-o grevă de 48 de ore, până sâmbătă la ora 04.00 GMT (06.00, ora României), în semn de protest faţă de un proiect de lege privind restructurarea sectorului, care prevede mai ales reducerea echipajului pe feriboturi.

„Acest proiect de lege va distruge sectorul, unde, în prezent, peste 7.000 de marinari greci, dintr-un total de aproximativ 15.000, sunt în şomaj”, a declarat Yannis Halas, secretarul general al sindicatului Pno, într-o conferinţă de presă.

„Rata şomajului în sector este de 60%. Există marinari care nu au fost plătiţi de patru sau cinci ani. Şapte feriboturi din opt au fost abandonate”, a declarat pentru AFP Apostolos Banasos, un marinar care manifesta joi dimineaţa în portul Pireu, în apropiere de Atena, la îndemnul sindicatului.

Angajaţi în sectorul transportului public – autobuze şi troleibuze – şi căilor ferate se aflau, de asemenea, în grevă, din cauza scăderii salariilor şi rechiziţionării metroului de la Atena.

Ei reclamă „semnarea unei noi convenţii colective” şi „păstrarea caracterului public al transportului în comun”.

În schimb, joi, metroul din Atena funcţiona normal.

În sectorul sănătăţii, personalul medical a fost îndemnat, de asemenea, să facă o grevă de 24 de ore, joi, împotriva „reducerii bugetului securităţii sociale” şi „personalului din spitale”.

Denunţând „distrugerea spitalelor” şi „subfinanţarea lor”, joi, sindicatul funcţionarilor (Adedy) a întrerupt lucrul timp de trei ore. O manifestaţie a avut loc în centrul Atenei, la care au participat peste o mie de persoane, potrivit poliţiei, aproximativ 5.000, conform Adedy.

În plus, frontul sindical comunist Pame a manifestat în faţa tribunalelor din Atena împotriva arestării, miercuri, a aproximativ 30 dintre militanţii săi care au pătruns cu forţa în sedii ale Ministerului Muncii pentru a protesta faţă de noi tăieri salariale şi de pensii.

Militanţii arestaţi sunt cercetaţi pentru „pătrundere ilegală” în minister, procesul fiind stabilit pentru data de 12 februarie, potrivit unei surse judiciare.

Şi agricultorii, cărora le-au scăzut veniturile şi sunt supuşi unei impozitări mai mari, ameninţă să blocheze principalele axe rutiere care duc spre capitală pentru a cere susţinere din partea statului.

De peste o săptămână, greve organizate în semn de protest faţă de continuarea politicii de austeritate al patrulea an consecutiv afectează transportul în comun din capitală.

„Toată lumea ştie că ne confruntăm cu dificultăţi. Societatea se află într-un punct crucial”, a declarat purtărorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou joi, într-un interviu pentru postul de radio Real FM, apărând aplicarea planului de salvare al UE şi FMI în schimbul acordării unor împrumuturi Greciei.

„Am luat decizii dureroase, dar este singura cale de a ieşi din criză”, a subliniat el.