Noi magazine de lux pe Calea Dorobanţi din Bucureşti. Ce retaileri plătesc chirii de 100.000 euro anual

06 03. 2014
trusardi_66521500

Parterul galeriilor comerciale Mario Plaza de pe Calea Dorobanţi a fost cumpărat de Romconsulting, companie care deţine mai multe spaţii comerciale din Bucureşti. Pe lângă retailerii care au magazine aici – Marionnaud, Elleganza, Yankee Land sau Stefanel, Romconsulting a semnat contracte cu noi nume pentru artera bucureşteană: Trusardi şi Dacris, retailerul care a avut anul trecut o cifră de faceri de aproape 16 milioane de euro.

În apropiere de renumita cafenea Pascucci, se vor deschide alte două noi magazine: Kultho şi Spend’or. Nu doar aceste noi nume sunt vedete acum pe Dorobanţi. Un magazin cu articole de îmbrăcăminte pentru copii se va deschide în curând. Italienii de la Miniconf vor deschide un magazin sub brandul iDo.

Calea Dorobanţi a înregistrat în ultima perioadă mult interes din partea brandurilor premium şi de lux datorită chiriilor sensibil mai mici decât pe Calea Victoriei şi a faptului că zona este mult mai accesibilă pentru locuitorii din nord, care reprezintă principalul target al acestora. Ambele artere, Calea Victoriei şi Dorobanţi suferă din punct de vedere al locurilor de parcare dar, dacă în Calea Victoriei opţiunile sunt extreme de limitate, pe Calea Dorobanţi situaţia este puţin mai bună existând opţiunea de a parca de-a lungul bulevardului. Pe Calea Dorobanţi sunt prezenţi retaileri precum Canali, Moschino, Victoria 46, sau Madison Perfumery”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Bogdan Marcu, directorul departamentului de retail din cadrul comapaniei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Chiria medie pentru spaţiile comerciale stradale de pe Calea Dorobanţi se situează între 40 şi 50 de euro/mp/lună, iar pe Calea Victoriei, acestea sunt de 60-70 de euro/mp/lună.

Chiria în spaţiile comerciale din Mario Plaza cumpărate de Romconsulting porneşte de la 60 de euro/mp/lună, la care se adaugă TVA. Pentru ultimul spaţiu, de 102 mp, compania este în dicuţii cu mai mulţi retaileri. Un mic calcul arată că la un astfel de spaţiu, chiria lunară, cu tot cu TVA, trece de 7.600 de euro.

Unde sunt retailerii de lux

Şi piaţa luxului a cunoscut efectele crizei, multe brand-uri din segmentul premium-luxury fiind nevoite să-şi închidă magazinele. Cel mai recent caz este retailerul Hugo Boss, care avea deschise două magazine în franciză în România. Iar unul dintre motivele care a dus la închiderea acestora se datorează vânzărilor scăzute. Totuşi, specialiştii din piaţă spun că retailerii au început, ce-i drept, timid în 2012, şi apoi mai cu ceva avânt în 2013, să deschidă magazine de lux în Capitală. Şi cum Bucureştiul nu are o zonă bine stabilită doar pentru lux, retailerii pun ochii doar pe trei zone: Calea Victoriei, Calea Dorobanţi şi galeria Grand din cadrul hotelului JW Marriot.

Dolce & Gabbana a deschis la sfârşitul anului trecut primul magazin monobrand din România ăn galeria Grand, acolo unde şi-au făcut loc şi alte nume sonore precum Valentino, Roberto Cavalli, Escada şi Louis Vuitton.

Calea Victoriei este în mod tradiţional destinaţia de shopping pentru segmentul de lux, aici fiind prezeţi retaileri precum Mengotti, Gucci, Emporio Armani, Casa Frumoasă, Burberry sau Max Mara. Cu toate acestea, un cluster important de branduri de lux poate fi găsit în galeriile JW Marriot unde sunt prezente magazine precum Louis Vitton, Valentino, Escada, Roberto Cavalli sau Dolce & Gabbana”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Marcu.

Încet, încet, Calea Dorobanţi începe să devină atractivă pentru retaileri. Ca să fie mai aproape de clienţii cu bani din zona de nord a Bucureştiului, proprietarele Victora 46 au decis în 2012 relocarea magazinului pe Calea Dorobanţi, care a luat locul magazinului cu mobilă de lux Rovere. Tot în cadrul magazinul s-a deschis anul trecut şi unul dintre cele mai cunoscute branduri de lux din domeniul brutăriei, cofetăriei şi al patiseriei din lume – Laduree