Alegerea datei pentru acest nou val de manifestaţii, ce au fost autorizate de puterea comunistă, este menită să marcheze „Incidentul Mukden”, care, la 18 septembrie 1931, a furnizat pretextul invadării Manciuriei de către japonezi.
La Beijing, peste o mie de manifestanţi, în general calmi, s-au apropiat de ambasada Japoniei, protejată de poliţişti şi de bariere de metal cu o înălţime de doi metri.
Câţiva protestatari au aruncat în direcţia misiunii diplomatice cu recipiente din plastic pline cu apă şi cu ouă. Între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc câteva ciocniri, în timp ce un elicopter survola zona.
La Shanghai, sute de oameni se îndreptau spre consulatul Japoniei, în ciuda încercărilor poliţiei de a-i opri.
Unii manifestanţi aveau insigne care îi identificau drept membri ai unei organizaţii numite Alianţa patriotică a voluntarilor Chinei.
Un japonez a atacat cu grenade fumigene consulatul Chinei din sudul Japoniei
Un japonez a aruncat două grenade fumigene asupra consulatului Chinei din oraşul Fukuoka, fiind arestat la puţin timp după incident, au anunţat poliţia şi mass-media, transmite AFP.
Yuya Fujita, în vârstă de 21 de ani, a declarat poliţiei că a făcut acest gest luni seară „pentru a protesta faţă de China”, a relatat presa japoneză, în contextul în care între cele două ţări cresc tensiunile legate de un arhipelag din Marea Chinei de Est.
Yuya Fujita s-a predat singur după actul comis la Fukuoka (sudul Japoniei), a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. El s-a prezentat drept un muncitor în construcţii, membru al unei organizaţii politice.
Potrivit poliţiei, nicio persoană nu a fost rănită în incident.
Manifestaţii antijaponeze de amploare, uneori violente, au avut loc în China în ultimele zile, după naţionalizarea insulelor Senkaku de către Guvernul japonez, care le-a cumpărat de la proprietarul lor privat nipon.
Aceste insule nelocuite, numite Diaoyu de chinezi, sunt situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei).