Noi modificări de la ASF: Preţul poliţei RCA se va schimba doar în baza unui raport emis de un actuar independent
Cum proiectul de lege RCA se tot plimbă prin Parlament suportând mai multe modificări, iar şansa ca acesta să intre în vigoare până la data de 19 mai 2017 sunt aproape nule, iar parlamentarii nu au dat nici un semn dacă au de gând sau nu să prelungească termenul de existenţă a tarifelor plafonate la poliţele RCA, ASF caută soluţii de ieşire lină din această perioadă şi chiar de prelungire a etapei de tranziţie de la tarife plafonate la tarife libere.
Astfel, pe 12 aprilie, autoritatea a publicat pe site-ul instituţiei un proiect de modificare a Normei 39/2016 privind asigurările auto. Mai mult de formă decât de fond, modificările propuse de ASF prevăd însă şi modificarea entităţii care aprobă scumpirea/ieftinirea tarifului RCA cu 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a noului tarif. Astfel, dacă până acum modificările de tarife se făceau cu aprobarea ASF, de acum înainte un actuar independent va trebui să analizeze, să întocmească un raport şi să certifice faptul că schimbarea tarifului RCA este una întemeiată. Numai în funcţie de acest raport actuarial, ASF va emite avizarea sau nu a noului tarif.
Îngheţarea tarifelor la RCA pentru toate categoriile de clienţi a fost introdusă pe 18 noiembrie 2016 printr-o ordonanţă de urgenţă emisă de guvernul Cioloş. Plafonarea tarifelor la RCA este valabilă timp de şase luni, ceea ce înseamnă că pe 19 mai piaţa ar trebuie să treacă din nou la preţuri libere. Trecerea nu va fi însă directă, iar pentru o perioadă companiile de asigurări vor trebui să vândă poliţa RCA luând în calcul un tarif de referinţă stabilit de ASF împreună cu un consultant independent şi specialişti de la Banca Mondială, după cum declara preşedintele Autorităţii, Mişu Negiţoiu, în urmă cu nici o lună.