Noi norme UE pentru produsele cosmetice, menite să combată reclama înşelătoare

Produsele cosmetice comercializate în magazine trebuie să respecte de joi standarde mai stricte de siguranţă şi să nu mai conţină reclame înşelătoare, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului UE privind produsele cosmetice, informează un comunicat al CE dat publicităţii la Bruxelles.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 16:29
Noi norme UE pentru produsele cosmetice, menite să combată reclama înşelătoare

‘Fie că este vorba de articole pe care le folosim zilnic, precum pasta de dinţi, fie de un nou ruj sau o loţiune după ras, consumatorii vor beneficia de acum de o protecţie sporită şi de informaţii mai clare despre cosmeticele pe care le cumpără. Noile norme înlesnesc şi aplicarea legii, ceea ce va aduce mai multă încredere în produsele achiziţionate’, a declarat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Neven Mimica, citat în comunicat.

Printre cele mai importante modificări introduse de Regulamentul privind produsele cosmetice adoptat de Consiliu şi de Parlament în 2009 se află consolidarea cerinţelor de siguranţă pentru produsele cosmetice. Începând cu data de aplicare a noilor norme, producătorii trebuie să respecte anumite cerinţe la pregătirea unui raport privind siguranţa unui produs înainte de introducerea lui pe piaţă.

De asemenea, pe piaţă pot fi introduse doar produsele cosmetice pentru care o persoană juridică sau fizică este desemnată în UE drept ‘persoană responsabilă’. Noul regulament privind produsele cosmetice permite identificarea cu exactitate a persoanei responsabile şi precizează clar obligaţiile acesteia. În caz de inspecţie a autorităţilor naţionale de supraveghere a pieţei, persoana responsabilă trebuie să aibă dosarul cu informaţii despre produs disponibil şi actualizat, şi să includă şi o evaluare privind siguranţa acestuia.

În acelaşi timp, va exista un sistem de notificare centralizată a tuturor produselor cosmetice introduse pe piaţa UE. Producătorul nu va trebui să îşi notifice produsul decât o singură dată, prin portalul UE de notificare a produselor cosmetice (Cosmetic Products Notification Portal – CPNP). Datele stocate în acest portal vor permite personalului centrelor naţionale de toxicologie să aibă acces în câteva secunde la compoziţia produselor, în cazul unor accidente, iar autorităţilor competente să acceseze cu uşurinţă informaţii referitoare la toate produsele cosmetice introduse pe piaţă în UE, în scopuri de supraveghere a pieţei.

O persoană responsabilă va avea obligaţia de a raporta efectele nedorite grave autorităţilor naţionale competente. Autorităţile vor colecta şi informaţii provenite, de exemplu, de la utilizatori şi de la profesionişti din domeniul sănătăţii, fiind obligate să schimbe astfel de informaţii cu alte state membre ale UE.

Sunt în vigoare, de joi, şi noi norme pentru utilizarea nanomaterialelor în produsele cosmetice. Astfel, coloranţii, conservanţii şi filtrele UV, inclusiv cele care sunt nanomateriale, trebuie să fie autorizate în mod explicit. Produsele care conţin nanomateriale nerestricţionate de Regulamentul privind produsele cosmetice vor fi supuse unei evaluări complete de siguranţă, la nivelul UE, în cazul în care Comisia are suspiciuni în privinţa lor. Nanomaterialele vor trebui indicate în lista de ingrediente de pe etichetă folosindu-se cuvântul ‘nano’ între paranteze după denumirea substanţei.

În plus, joi a fost adoptat un nou regulament al Comisiei care stabileşte criterii comune pentru declaraţile referitoare la produsele cosmetice. Producătorii care doresc să includă o declaraţie pe produsele lor, de exemplu ‘eficienţă timp de 48 de ore’ pentru deodorante, vor trebui să îndeplinească şase criterii comune, respectiv conformitate juridică, veridicitate, elemente probatorii, onestitate, echitate şi alegere în cunoştinţă de cauză. Pe baza acestor criterii, autorităţile naţionale competente vor putea să verifice respectivele declaraţii, se menţionează în comunicatul CE.

Noul regulament privind produsele cosmetice, adoptat în 2009, a intrat în vigoare la 11 iulie 2013 în urma unei perioade de tranziţie care a permis industriei să se adapteze la noile norme.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...