Caspian Pipeline Consortium (CPC), compania care operează terminalul petrolier din portul rus Novorosiisk, de unde pleacă majoritatea petrolului importat de România, a anunțat că două dintre cele trei terminale plutitoare nu vor funcționa între 15 și 25 iunie. Oprirea este una programată.
În această perioadă au loc lucrări de mentenanță și de reparații, dar se va verifica și dacă în zonele din apropierea terminalelor sunt mine, în condițiile în care “studiile preliminare au arătat ținte/obiecte hidroacustice și magnetice care urmează să fie supravegheate și eliminate, dacă este necesar”, arată CPC. Zona este aproape de Strâmtoarea Kerci și de Crimeea.
“În trecut, această zonă de coastă a fost o zonă de război de mai multe ori. În plus, din cauza fenomenelor naturale fundul mării este expus deplasării rocilor. În acest sens, reglementările portului Novorossiysk și Flotei Mării Negre prevăd un set obligatoriu de măsuri pentru inspectarea și eliminarea pericolului potențial al minelor, măsuri care trebuie luate înainte de începerea lucrărilor de pe pe fundul mării”, mai arată CPC.
Speculațiile
Deși pare o operațiune normală de mentenanță, totuși, presa kazahă își pune anumite întrebări, mai ales în contextul în care terminalul a mai fost oprit în primăvară, după invazia rusă, pentru că ar fi fost afectat de o furtună pe mare, dar companiile occidentale nu au putut confirma stricăciunile, atunci.
“Aceste împrejurări au dat motive unor analiști să presupună că bombele neexplodate găsite brusc, pe fundul mării din portul Novorossiisk ,dar care nu au deranjat pe nimeni timp de 80 de ani, sunt un „mesaj” nu numai către Kazahstan, care, potrivit președintelui Kassym-Jomart Tokaev, nu este pregătită să recunoască republicile autoproclamate din estul Ucrainei, dar și (și poate în primul rând) către compania americană Chevron, acționar cheie al proiectului Tengiz (un alt câmp mare din Kazahstan de unde se exportă peterol prin CPC-n.red.). (…) Deși declarația consorțiului se referă la limitarea încărcării tancurilor până pe 25 iunie, Kommersant, citând surse informate, susține că transporturile de petrol în Novorossiisk pot fi intermitente, „cel puțin până la sfârșitul lunii iunie”. Mai mult, „se pot opri periodic din cauza lucrărilor la eliminarea torpilelor neexplodate și a minelor”.
Terminalul marin din Novorossisk este capătul vestic al unei mari conducte de petrol, prin care se transportă peste 2% din țițeiul mondial. Conducta, operată de Caspian Pipeline Consortium (CPC),cu o lungime de 1.500 km, leagă marile câmpuri petroliere din zona caspică de Marea Neagră. CPC are mai mulți acționari, cel mai important (24%) fiind statul rus prin Transneft, după care vin KazMunayGas, compania petrolieră națională a Kazahstanului, și mari companii petroliere occidentale, cum ar fi Chevron, Exxon, Eni, alături de rușii de la Lukoil. Anul trecut s-au transportat 61 de milioane de tone de țiței prin conducta respectivă, până în partea estică a Mării Negre, de unde fiecare companie și-a dus, pe apă, petrolul unde are clienți. Așa ajunge țițeiul la Petromidia.
Lucrări de mentenanță la un mare câmp petrolier din Kazahstan
Gigantul zăcământ petrolier Kashagan din Kazahstan, cu o producție de 13 miliarde de barili de petrol pe an, este oprit începând cu 1 iunie, pentru o „perioadă scurtă de timp”, oprire planificată pentru mentenanță. Țițeiul de la Kashagan este trimis în mod obișnuit către terminalul CPC de pe coasta Mării Negre, de unde aproximativ 80% din exporturile de țiței și condensat din Kazahstan ajung pe piață. Producția este oprită pentru 45 de zile.
Jumătate din exporturile prin terminalul CPC de la Novorosiisk aveau ca sursă țițeiul exploatat în Kashagan.
Nu sunt semnale până acum că alimentarea rafinăriilor din zonă va fi afectată, dar lucrările, chiar dacă sunt programate, nu pot să nu inflențeze prețurile la produse petroliere în zonă, care, acum, pe lângă efectele războiului din Ucraina, sunt influențate și de oprirea a două rafinării mari din zona central europeană, cele de la Viena și Budapesta, unde au avut loc accidente.