Noi propuneri pentru a limita dublul standard de calitate a alimentelor. Reţetele alimentelor ar putea fi făcute publice
Comisia pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European a adus noi propuneri ce vizează soluţionarea problemei dublului standard de calitate a produselor alimentare. Într-un proiect de aviz înaintat Comisiei pentru Piaţa Comună şi Protecţia Consumatorilor, Comisia responsabilă de această problemă, europarlamentarii propun introducerea la nivelul statelor membre a unui sistem prin care consumatorii să fie informaţi despre reţetele locale folosite pentru prepararea anumitor alimente. ” Până când această practică este oprită și pentru a îmbunătăţi imaginea producătorilor care folosesc reţete locale, ar trebui introdus un sistem care să indice rețetele locale utilizate în pregătirea produselor specifice, într-un mod care respectă dreptul consumatorului de a alege în cunoștință de cauză și de a-şi exprima preferințele”, se arată în documentul citat.
Mai mult, membrii Comisiei solicită înființarea unei agenții sau a unei alte unități specializate care să monitorizeze compoziția alimentelor și utilizarea în aceleaşi cantităţi a ingredientelor în cazul produselor alimentare comercializate sub aceeaşi marcă şi în aceleaşi ambalaje.
De altfel, europarlamentarii din Comisia pentru Agricultură ar opra pentru modificarea Directivei privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori, ca răspuns la preocurpările cetăţenilor referitoare la faptul că produse diferite sunt comercializate sub acelaşi brand în state membre diferite.
Din punct de vedere procedural, proiectul de aviz urmează a fi votat de către membrii Comisiei pentru Piaţa Comună a cărei decizie finală se aşteaptă pentru întreg proiectul de Regulament pe această temă.
Între timp, Comisia Europeană a anunţat printr-un comunicat că va lansa în luna mai o campanie de testare a produselor alimentare în 16 ţări ale Uniunii Europene. „Protocolul comun de testare ar trebui să fie gata până în luna aprilie. În luna mai, ar urma să fie lansată o campanie de testare, cu participarea a cel puţin 16 ţări (selectate pe criterii geografice şi de mărime). Testele vor include formarea unui coş comun de produse comercializate în cele mai multe dintre statele membre; vor fi efectuate verificări privind compoziţia chimică şi gustul. Sperăm să prezentăm primele rezultate înainte de sfârşitul anului 2018”, a precizat Vera Jourova, comisarul UE pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen.