Noi proteste împotriva exploatării de la Roşia Montană, în Bucureşti

2.000 de oameni protestează la această oră în centrul Bucureştiului împotriva proiectului de exploatare a zăcămintelor de aur de la Roşia Montană, scrie Mediafax.
Economica.net - Dum, 06 oct. 2013, 16:25
Noi proteste împotriva exploatării de la Roşia Montană, în Bucureşti

UPDATE 18:45 Protestatarii au ajuns în faţa Palatului Cotroceni, unde scandează „Ieşi afară, javră ordinară”

Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană care au plecat, duminică, în marş din cartierul Militari au ajuns în faţa Palatului Cotroceni, unde scandează „Ieşi afară, javră ordinară” şi „Roşia, Roşia, vine revoluţia”.

Manifestanţii care au plecat în jurul orei 17.00 din cartierul Militari au ajuns, după aproape două ore, pe Bulevardul Cotroceni, de unde se îndreaptă spre Bulevardul Eroii Sanitari. Circulaţia este blocată pe traseul marşului.

Protestatarii au început să vină pe strada Dezrobirii, în zona staţiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, începând de la ora 16.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist. O oră mai târziu, manifestanţii au plecat în marş, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu – Bulevardul Timişoara – strada General Vasile Milea – Şoseaua Cotroceni – Bulevardul Gheorghe Marinescu – Bulevardul Eroii Sanitari – Bulevardul Mihail Kogălniceanu – Piaţa Universităţii.

La plecare erau aproximativ 2.000 de manifestanţi, pe traseul marşului acestora alăturându-se şi alte persoane.

Protestatarii scandează „Roşia Montană nu e de pomană”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi au pancarte pe care scrie „Soarta Roşiei Montana = Soarta României”, „Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate”, „Natura-i viaţă, cianura-i moarte” şi „14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm”.

Coloana de manifestanţi este încadrată de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care întrerup temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.

17: 45 Protestatarii au început să vină pe strada Dezrobirii, în zona staţiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, începând de la ora 16.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.

Manifestanţii au plecat în marş în jurul orei 17.00, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu – Bulevardul Timişoara – strada General Vasile Milea – Şoseaua Cotroceni – Bulevardul Gheorghe Marinescu – Bulevardul Eroii Sanitari – Bulevardul Mihail Kogălniceanu – Piaţa Universităţii.

Protestatarii scandează „Roşia Montană nu e de pomană”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi au pancarte pe care scrie „Soarta Roşiei Montana = Soarta României”, „Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate”, „Natura-i viaţă, cianura-i moarte” şi „14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm”.

Coloana de manifestanţi este încadrată în timpul marşului de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care vor întrerupe temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.

La ora transmiterii acestei ştiri este blocată circulaţia pe Bulevardul Iuliu Maniu.

În Piaţa Universităţii se vor alătura manifestanţilor şi cei care nu au putut ajunge la marş.

Aproape o mie de persoane protestează la Cluj faţă de proiectul de la Roşia Montană

Aproape o mie de persoane protestează, duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, scandând „USL, PDL – aceeaşi mizerie” şi „Afară, afară, RMGC din ţară”.

Protestatarii s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu inscripţiile „Suntem tineri si ne pasă, nicio mină în ţara noastră”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, „Uniţi salvăm Roşia Montană de cianură” şi „Vrem natură, nu cianură”.

Totodată, oamenii scandează „USL, PDL – aceeaşi mizerie” şi „Afară, afară, RMGC din ţară”.

Protestatarii vor pleca în marş spre cartierul Grigorescu din municipiu.

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor este de circa o mie de persoane.

Şi în judeţul Braşov un grup de copii, însoţiţi de părinţi şi profesori din comuna Şinca Nouă, au participat, duminică la prânz, la un protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană cerând guvernanţilor să nu permită exploatarea zonei cu cianuri.

Protestatarii, în majoritate copii, au manifestat în centrul comunei, scandând sloganuri pentru salvarea zonei Roşia Montană. Ei au adus şi pancarte pe care scria „Iubim natura, Nu cianura”, „Aurul este al nostru şi al urmaşilor urmaşilor noştri” sau „Salvaţi Roşia Montană”.

Locuitorii din Şinca Nouă nu sunt la primul protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, ei alăturându-se acţiunilor din întreaga ţară şi în data de 22 septembrie, când proteste similare au avut loc şi în alte comune din judeţul Braşov – Hurez, Flemer, Paltin şi Ucea de Jos.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

În 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au plecat în marş de la metrou Titan spre Universitate, pe traseul bd. Nicolae Grigorescu – bd. Camil Ressu – Dristor – bd. Mihai Bravu – str. Dristorului – str. Delea Nouă – Calea Călăraşilor – bd. Corneliu Coposu – bd. I. C. Brătianu.

În 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marşul de protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, aceşti mergând de la Universitate, pe Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit în Piaţa Universităţii, pe care au ocupat-o timp de câteva ore.

În 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marşul din capitală, care s-a desfăşurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, de unde au revenit în Piaţa Universităţii.

În timpul manifestărilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi cel al Televiziunii Române.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii. În 10 octombrie este programată la Comisie o întâlnire cu experţi pro şi contra proiectului Roşia Montană, care îşi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt pro şi contra proiectului Roşia Montană, inclusiv sindicate şi reprezentanţi ai Pieţei Universităţii. Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.

 

Te-ar mai putea interesa și
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat......
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins ...
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul fluvial de mărfuri TTS a anunțat o investiție de circa 23 de milioane de euro în construcția terminalului ...
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a depăşi 33 de milioane în primele 11 luni din acest an, un nou nivel record, ...