Localnicii s-au adunat în zona localităţii Siliştea, unde Chevron a luat în concesiune o suprafaţă de teren pe care urmează să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui, ei reclamând că au văzut mai multe maşini ale Jandarmeriei care se îndreptau spre Primăria Pungeşti.
„Asta poate fi o tactică prin care jandarmii încearcă să ne obosească. Azi-noapte am văzut prin zonă şi o maşină de la firma din Mureş cu muncitori care ar urma să facă lucrările pentru Chevron la Siliştea. Am văzut o agitaţie foarte puternică în rândul jandarmilor, fiind posibil ca ei să pregătească un nou atac în zonă. În consecinţă, lumea s-a mobilizat pentru a putea apăra din nou zona unde Chevron are pământul”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, unul din liderii protestatarilor din Pungeşti, Constantin Pâslaru.
De partea cealaltă, reprezentanţii Jandarmeriei spun că au trecut pe drumul judeţean din zona unde se află tabăra protestatarilor de la Siliştea întrucât desfăşoară un exerciţiu de pregătire la Primăria Pungeşti.
„Astăzi (miercuri – n.r.) am avut un exerciţiu pentru verificarea gradului de pregătire a efectivelor de jandarmi, acesta desfăşurându-se la Primăria din Pungeşti. Jandarmeria Vaslui nu a avut nicio treabă cu localitatea Siliştea. De fapt, a fost un exerciţiu de rutină conform unei planificări la care au participat inclusiv pompierii şi Ambulanţa, cu câte o autospecială”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui, Lucian Modoranu.
La ora transmiterii acestei ştiri, cei aproximativ 200 de localnici din satele Siliştea, Armăşoaia şi Pungeşti se află în continuare în „tabăra de rezistenţă” de la Siliştea, unde de la jumătatea lunii octombrie au amplasat mai multe corturi în care câţiva localnici stau în permanenţă, astfel încât să poată împiedica o eventuală începere a lucrărilor Chevron.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
În 14 octombrie, localnicii din Siliştea au protestat în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.
Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras, în aceeaşi zi, specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.
Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat, că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.
Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.
Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.
Ministrul Liviu Dragnea declara, la emisiunea „După 20 de ani” difuzată în 17 noiembrie de ProTV, într-o discuţie despre gazele de şist, că 200 de oameni din Pungeşti, care sunt minţiti de preotul din sat sau de ONG-uri din Vaslui, încearcă să blocheze accesul a 20 de milioane de români la dezvoltare.
„Ar putea să vină venituri din pământ, dar nu le lasă oamenii din Pungeşti. Cei 200 de oameni nu lasă pe ceilalţi 20 de milioane să ne dezvoltăm”, afirma Dragnea.
Vicepremierul declara, de asemenea, că este vorba despre o presiune pusă pe 20 de milioane de români.