Loteria Naţională trece de la Finanţe la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc

Economica.net
07 10. 2015
loto_9876543456_61747100

Prin măsurile cuprinse în acest act normativ, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc va deveni autoritate cu un grad de independenţă ridicat de reglementare şi coordonator unic al jocurilor de noroc din România, fapt ce va permite armonizarea legislaţiei naţionale cu recomandările, legislaţia şi practica europeană în acest domeniu.

Ordonanța stabilește competența Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc de a administra monopolul de stat din domeniul jocurilor de noroc. În acest sens, Oficiul va prelua în coordonare Compania Națională Loteria Română SA, ceea ce va crea premisele unei îmbunătățiri a funcționării acesteia, având în vedere experiența acumulata de Oficiu privind specificul și dinamica dezvoltării segmentului de piață în care operează. Modificările operate prin actul normativ adoptat astăzi vor permite o administrare transparentă a Companiei Naționale Loteria Română SA, conform principiilor piaței concurențiale, o mai bună previzionare și colectare a taxelor datorate bugetului de stat, prin folosirea conformă a dreptului de exclusivitate al statului în domeniul jocurilor de noroc.

Prin trecerea CN Loteria Română S.A. din coordonarea Ministerului Finanțelor Publice în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc se va crea o singură structură specializată, care să gestioneze unitar și concurențial monopolul statului în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță. Pentru o perioadă tranzitorie de maximum patru ani de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, va exista posibilitatea gestionării exclusivității în domeniul jocurilor de noroc exploatate de C.N. Loteria Română S.A. de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, autoritate de specialitate, în domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, C.N. Loteria Română S.A. se va reorganiza conform principiilor de guvernanță corporativă, sens în care se va institui într-o perioadă de doi ani, după evaluarea și analizarea activității companiei, o conducere corporativă de tip dualist, recrutată conform prevederilor legale în vigoare (OUG nr. 109/2011), cu stabilirea unor criterii de performanță și alegerea celor mai bune soluții pentru exploatarea exclusivității de care dispune, precum a și celorlalte produse și servicii existente în piața concurențială.

Măsurile prevăzute în Ordonanța de Urgență vor permite o eficientizare a activității și vor genera o creștere a veniturilor la bugetul de stat.