Noi reglementări privind activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole

Economica.net
28 06. 2016
terenuri_agricole_straini_98893800

Potrivit unui comunicat al Executivului remis Agerpres, ‘activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole reprezintă activitate de interes naţional’.

‘În perioada iulie 2016 – decembrie 2020, suprafaţa anuală care urmează a fi digitizată de către Ministerul Apărării Naţionale să fie de cel mult 21.000 km2, urmând ca suprafaţa rămasă ce o depăşeşte pe cea care revine în sarcina MApN să se realizeze de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfăşura întreaga activitate reglementată de digitizare şi actualizare a LPIS’, informează Guvernul.

Sursa citată precizează că, până în prezent, activitatea de digitizare şi actualizare a sistemului era executată exclusiv de către Ministerul Apărării Naţionale, respectiv de către Direcţia Topografică Militară.

‘Ca urmare a diminuării personalului responsabil din cadrul MApN, există riscul ca activitatea de digitizare şi actualizare LPIS pe anul 2016 să nu se poată realiza la timp, iar întârzierile ce decurg putând atrage penalităţi aplicate de Comisia Europeană pentru neactualizarea LPIS între 2% şi 30% din pachetul financiar alocat României pentru plăţile directe. Întârzierile sunt constatate de misiunile de audit ale Comisiei Europene care au loc cel târziu o dată la doi ani şi vizează anul curent şi anul anterior de cerere de plată’, se precizează în comunicatul Guvernului.

Punerea în aplicare a noilor reglementări se va realiza în baza unui protocol, care se va încheia între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Apărării Naţionale, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.