Potrivit normelor elaborate de Direcția Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului București, terasele din Centrul Istoric nu vor mai beneficia de televizoare, plasme sau videoproiectoare. Pentru a putea funcționa, fiecare terasă trebuie să aibă un aviz de la Direcția Generală Dezvoltare Urbană, potrivit RomaniaTV.net.
În Centrul Istoric vor fi interzise utilizarea jardinierelor din metale plastice și a plantelor decorative artificiale, construirea platformelor și utilizarea covoarelor din materiale plastice, utilizarea mobilierului de terasă pliant și a mobilierului din material plastic.
Pe terasele sezoniere sunt interzise aparatura electronică de tip TV plasmă LDC, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.
De asemenea, în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti este interzisă prepararea în aer liber a oricăror produse alimentare, cu excepția standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale.
Mai mult decât atât, pe terasele sezoniere este interzisă organizarea de evenimente festive private (nunţi, botezuri), iar muzica şi spectacolele live organizate trebuie să să termine la ora 22.00.
Normele stabilesc regulile de baza pentru desfasurarea activitaţilor restaurantelor pe terase sezoniere amplasate in zonele protejate si in Centrul Istoric Bucuresti în intervalul 15 martie – 15 noiembrie al fiecarui an.
Prevederile normelor se aplică şi pe domeniul public şi teraselor sezoniere amenajate pe terenuri proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice.
In perimetrul Centrului Istoric Bucuresti agentii economici pot desfasura activitati de alimentatie publica pe terase sezoniere numai pe amplasamente avizate de Directia Generala Dezvoltare Urbana.
Amplasamentele se atribuie fara licitaţie publică, in ordinea cronologica a solicitarilor, pentru amenajarea teraselor sezoniere numai in fata punctelor de lucru, la cererea agentului economic care funcţioneaza in spatiul respectiv, pe o desfaşurare de front egala cu lungimea fatadei punctului de lucru al agentului economic si fara obturarea acceselor in imobil.
La avizare se va urmari pe cat posibil ca terasele sezoniere invecinate sa aiba latimi egale.
Pe strazile fara trotuare, amplasarea teraselor sezoniere se avizeaza numai cu respectarea prevederilor legale cu conditia pastrarii, pe mijlocul strazii, a unei zone libere continue de circulate cu latimea minima de 4 m, pentru interventii de urgenta.
In cazul in care configuratia strazii fara trotuare nu permite o astfel de amenajare, avizarea teraselor sezoniere este interzisa.
In vederea avizarii amplasamentului pentru amenajarea terasei sezoniere trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
– punctul de lucru are grup sanitar pentru clienti, dotat corespunzator sj
compartimentat pe sexe;
– terasa sezoniera este dotata cu sistem de iluminat propriu, care respecta normele ANRE in vigoare;
– sunt asigurate conditiile privind siguranta in exploatare §i stabilitatea referitoare la mobilier (inclusiv parapetii mobili de delimitare, jardiniere si umbrele). In cazul strazilor cu profil longitudinal inclinat planeitatea se va rezolva local, prin ajustarea
corespunzatoare a mobilierului
– sunt asigurate conditiile privind stabilitatea si siguranta fatadelor imobilelor in dreptul carora se amenajeaza terasele sezoniere.