O directivă Europeană privind mâncarea dietetică (nr. 609/2013), adoptată în iunie 2013, dar care va fi pusă în aplicare începând cu 20 iulie anul acesta, va schimba regulile pe piaţa produselor destinate bebeluşilor şi persoanelor cu nevoi alimentare speciale. Etichetarea şi conţinutul acestor produse vor fi diferite, Comisia urmând să elaboreze şi să adopte mai multe acte delegate în acest scop.
Un prim act delegat a fost deja adoptat de Comisia Europeană în septembrie 2015 (UE 2016/127) şi urmează a fi pus în aplicare începând cu 22 februarie 2020, cu excepția formulelor de început și a formulelor de continuare pe bază de hidrolizate proteice, în cazul cărora se aplică de la 22 februarie 2021.
Adio lapte praf la promoţie
Comisia Europeană a reglementat modul în care producătorii şi retailerii pot promova prin reclame şi alte strategii de marketing laptele formulă pentru sugari. Cu scopul de a încuraja alăptarea naturală, din 2020 comercianţii nu vor mai putea organiza campanii promoţionale cu lapte praf şi nici nu vor mai putea vinde sub preţul de producţie atunci când vor să scape de stocuri. „În cazul formulelor de început nu se practică publicitatea la punctele de vânzare, distribuirea de eșantioane și nici nu se aplică alte practici de promovare a vânzării directe către consumator la nivelul comerțului cu amănuntul, precum etalări speciale, bonuri de reducere, prime, vânzări speciale, vânzări în pierdere și vânzări cuplate”, se menţionează în Regulamentul delegat. Potrivit sursei citate, publicitatea făcută formulelor de început se va limita la publicațiile specializate în puericultură și la publicațiile științifice. „Statele membre pot să impună și alte restricții sau interdicții acestei publicități”, se mai arată în Regulament.
Cum vor arăta noile etichete
În cazul laptelui pentru bebeluşi, Regulamentul menţionat şi Regulamentul delegat aprobat anul trecut prevăd faptul că eticheta trebuie să facă o distincţie clară între formulele de început şi cele de continuare produse pentru sugarii de peste 6 luni, prin text, imagini și culori utilizate. De asemenea, eticheta trebuie să furnizeze informațiile necesare cu privire la utilizarea corespunzătoare a produselor, astfel încât să nu descurajeze alăptarea. Totodată, prezentarea și publicitatea formulelor de început și a formulelor de continuare nu trebuie să utilizeze termenii „umanizat”, „maternizat”, „adaptat” sau termeni similari.
Ce trebuie să conţină laptele formulă
Potrivit actului delegat al Comisiei Europene, formulele de început ar trebui să producă o energie cuprinsă între 60 şi 70 de kcal pe suta de ml, trebuie să conţină proteine din zer dulce demineralizat,derivate din lapte de vacă, taurină în limita a 12 mg la 100 de kcal, colină, lipide, fosfolipiode (în limita a 2 g/l), inozitol, carbohidraţí (lactoză, maltoză, zaharoză, glucoză, sirop de glucoză sau sirop de glucoză deshidratat; maltodextrinele; amidon pretratat termic şi amidonul gelatinizat (care nu conține gluten în mod natural), Fructo-oligozaharide și galacto-oligozaharide, substanţe minerale, vitamine şi nucleotide.
Mai jos câteva exemple:
Substanţe Minerale
Vitamine