De la 1 ianuarie au intrat în vigore două prevederi ale legii 260/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin inspecția tehnică periodică.
Legea ca atare intră în vigoare la 20 mai 2018, cu excepţia a două prevederi: autoturismele noi înmatriculate pentru prima data în România trebuie să facă prima ITP după trei ani, nu după doi ca până acum, iar maşinile mai vechi de 12 ani trebuie să facă ITP în fiecare an, nu o dată la doi ani, ca până acum. Aceste prevederi au intrat în vigoare la 1 ianuarie.
Iată prevederile din lege
“La articolul 2 alineatul (3), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:
b) autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune, la 2 ani, respectiv la un an în cazul autovehiculelor care au o vechime de cel puțin 12 ani, cu excepția vehiculelor de interes istoric;”.
La articolul 2, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:
(31) Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspecții tehnice periodice la 3 ani, dacă la data primei înmatriculări în România au fost noi.”
În primele 11 luni ale anului trecut, au fost înmatriculate în România 99.000 de autoturisme noi, în creştere cu 14,64% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, în timp ce numărul înregistrărilor de maşini second hand a ajuns la 474.487 de unităţi, cu 71% peste nivelul consemnat în primele 11 luni din 2016.
Potrivit unei estimări a Asociaţiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), parcul auto al României, compus din circa 7 milioane de autovehicule, a ajuns să aibă o vârstă medie de 13,5 ani, deci foarte mulţi şoferi vor fi obligaţi să facă ITP în fiecare an.