Noi restricții sunt impuse în județele Giurgiu, Arad și Dâmbovița. Masca devine obligatorie în apropierea școlilor
Giurgiu
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a stabilit, marţi, o serie de noi restricţii în contextul pandemiei COVID-19, printre care obligativitatea purtării măştilor de protecţie în toate spaţiile publice deschise, au informat reprezentanţii Instituţiei Prefectului Giurgiu.
De asemenea, s-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 100 de metri în apropierea unităţilor şcolare, la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri.
„Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise: faleze, pieţe deschise, târguri/oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă, cu excepţia persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau condiţii de muncă solicitante şi a copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani. Se interzice, în intervalul orar 22,00-6,00, desfăşurarea activităţii cu publicul a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc, respectiv a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Giurgiu.
Totodată, membrii CJSU au stabilit că în intervalul orar 06.00-22.00, este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor, cu condiţia limitării în interior a numărului de clienţi la 50, respectiv cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum şase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
În acelaşi interval orar, este permisă activitatea teraselor aflate în aer liber cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum şase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi al Preşedintelui.
Conform deciziei CJSU Giurgiu, aleşii locali care au câştigat diferite funcţii la scrutinul de pe 27 septembrie şi sunt în izolare sau în carantină pot depune jurământul prin mijloace electronice de comunicare de la distanţă.
Referitor la activitatea Teatrului „Tudor Vianu”, autorităţile au stabilit că instituţia poate organiza spectacole doar dacă asigură un scaun liber între spectatori şi un rând liber între rândurile ocupate de persoane.
„Toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Giurgiu şi comuna Iepureşti au obligaţia analizării modului de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, se recomandă decalarea programului de lucru. Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi”, se menţionează în hotărârea CJSU Giurgiu.
Arad
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a decis, marţi, noi măsuri de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, între care impunerea purtării măştii şi în jurul şcolilor sau închiderea restaurantelor şi cafenelelor din patru localităţi.
Măsurile au fost adoptate în urma propunerilor formulate de Direcţia de Sănătate Publică Arad, care a constatat că incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a crescut.
Astfel, în Lipova, Livada, Socodor şi Zimandu Nou incidenţa a fost depăşit pragul de 1,5 cazuri la o mie de locuitori, iar în aceste localităţi „se dispune suspendarea activităţii cu publicul, pe o durată de 7 zile (începând cu data de 7.10.2020 şi până la data de 14.10.2020, orele 24,00), a tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor”.
În restul judeţului, CJSU a decis să instituie obligativitatea purtării măştii, care trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul, pe o rază de minimum 100 de metri faţă de toate instituţiile/unităţile de învăţământ.
Alte reguli impuse în judeţ sunt: păstrarea distanţei fizice de minimum doi metri în spaţiile publice, igienizarea şi dezinfectarea mâinilor şi a suprafeţelor de lucru, suspendarea activităţii în Piaţa Obor din municipiul Arad (cu excepţia zonei în care se comercializează produse agroalimentare), precum şi în sălile cu jocuri de noroc, pe o perioadă de 14 zile, dar şi suspendarea procesiunilor/slujbelor religioase în toate spaţiile închise, indiferent de confesiune, pe o perioadă de 14 zile.
„Instituţiile şi autorităţile competente vor lua măsurile necesare pentru intensificarea acţiunilor de control în locurile aglomerate: pieţe, târguri, oboare, mijloace de transport în comun, în staţiile mijloacelor de transport în comun, în zona unităţilor de învăţământ, în instituţiile publice etc.”, se mai arată în decizia CJSU.
Dâmboviţa
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa a hotărât purtarea obligatorie a măştilor de protecţie împotriva răspândirii COVID-19, pe o rază de 100 de metri în jurul tuturor unităţilor şcolare din judeţul, începând de miercuri, 7 octombrie, informează un comunicat transmis de către Prefectura Dâmboviţa
„CJSU Dâmboviţa a aprobat Hotărârea nr. 37/06.10.2020 privind scenariile de funcţionare pentru unităţile de învăţământ/clase din judeţul Dâmboviţa. Totodată, începând cu data de 7 octombrie, în toate unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Dâmboviţa se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 100 m în jurul unităţilor şcolare”, se arată în comunicatul transmis de către Prefectura Dâmboviţa.
Potrivit unui comunicat anterior, CJSU Dâmboviţa a mai stabilit, marţi, restricţionarea activităţilor cu publicul în interiorul clădirilor restaurantelor, cafenelelor şi operatorilor de jocuri de noroc în oraşul Titu în perioada 7 – 13 octombrie şi prelungirea acestor restricţii până pe 13 octombrie în localităţile Crevedia, Glodeni şi Ocniţa.