Noi restricții sunt introduse în Capitală. De miercuri se închid teatrele, cinematografele și restaurantele. Masca, obligatorie lângă școli

Prefectul Bucureștiului, Gheorghe Cojanu, a anunțat marți că restaurantele, cafenelele, saloanele de evenimente, teatrele și cinematografele din Capitală se vor închide, iar purtarea măștii va fi obligatorie între orele 07.45 și 21.15 în zonele din apropierea școlilor.
Economica.net - mar, 06 oct. 2020, 15:25
Noi restricții sunt introduse în Capitală. De miercuri se închid teatrele, cinematografele și restaurantele. Masca, obligatorie lângă școli

Restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor vor rămâne deschise, ele urmând să deservească turiștii clienții cazați.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de tip restaurante şi cafenele, în interiorul clădirilor, nu este permisă în Municipiul Bucureşti. Se face o excepţie pentru unităţile de cazare – hotel, pensiune, alte asemenea – unde este permisă servirea în interior, dar numai pentru cei care sunt cazaţi în respectivele unităţi de cazare. O altă precizare se referă la activitatea sălilor de spectacole, concerte şi alte asemenea. Este interzisă. În momentul în care rata de incidenţă va reveni sub 1,5 la mie, vor fi reluate. Ne vom reîntruni şi vor fi reluate aceste activităţi”, a declarat prefectul Capitalei.

Anunțul prefectului vine ca urmare a hotărârii Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit marți seară pentru a analiza dacă vor trebui impuse restricții în București din cauza creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Potrivit prefectului, aceste restricții intră în vigoare de miercuri și vor rămâne valabile până când rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori scade sub 1,5. Cel puțin șapte zile va fi menținută decizia, până la prima evaluare. Sălile de jocuri de noroc rămân însă deschise.

Cojanu a mai spus că săptămânal va fi analizată situația epidemiologică din București. Prefectul a precizat că sunt luate în calcul și alte restricții dacă rata de infectare nu scade. În cazul în care rata de infectare trece de 3 la mie, atunci este posibil să se ia decizia carantinării unor zone.

În ceea ce privește purtarea obligatorie a măștilor în apropierea unităților de  învățământ, prefectul a anunțat că acesta distanță impusă este de minim 100 de metri.

„S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii, de la copii de vârstă de peste cinci ani şi adulţi, în intervalul orar 7.45 – şcolile încep dimineaţa la ora 8.00 – şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00”, a explicat Gheorghe Cojanu.

Referitor la delimitarea la modul în care se vor delimita aceste zone, prefectul a precizat că obligaţia revine Primăriei București şi primăriilor de sector.

„Cum cred de cuviinţă. Chiar şi o simplă vopsea, cu arătarea faptului că sunt 100 de metri până la şcoală, este în regulă”, a declarat el.

Prefectul a atenționat că o va urmă o intensificare a acțiunilor de control.

„De asemenea, un alt punct se referă la intensificarea activităţilor de control în târguri, pieţe, mijloace de transport în comun şi perimetrele unităţilor şcolare. Trebuie să verificăm respectarea acestor cerinţe, fiindcă s-a constatat că în pieţe, târguri – lumea nici gând să poarte mască”, a spus Cojanu.

Această decizie a CMBSU a fost practic anunțat încă de ieri de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a declarat că dacă rata de infectare va trece de 1,5 la mie, atunci vor fi închise restaurantele și sălile de spectacol.

„Nu sunt restricţii pe care le-am impus acum. Sunt restricţii pe care le-am impus de la început. Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele. Va urma şi o perioadă în care readaptăm evenimentele private, în funcţie de evoluţie”, a spus Tătaru.

Rata de incidenţă cumulată (calculată pentru 14 zile) este de 1,86, potrivit DSP Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala Budapesta urmând să aibă loc "o reuniune decisivă" pe tema intrării......
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...