Noi rezultate oficiale de la BEC după numărarea a 95,83% din voturi

USL a câştigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,08% la Senat, după numărarea voturilor din 95,83% din secţii, ARD având 16,58% la Cameră şi 16,79% din voturi, potrivit BEC.La alegerile de duminică, USL a câştigat, la Senat, un număr de 4.286.869 voturi, iar la Camera Deputaţilor – 4.179.114 de voturi.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 12:58
Noi rezultate oficiale de la BEC după numărarea a 95,83% din voturi

La rândul său, Alianţa România Dreaptă a întrunit, la Senat, 1.198.42 voturi, în timp ce candidaţii acestei alianţe au reuşit să cumuleze , la Cameră 1.189.369 voturi.

Alţi competitori care au întrunit pragul electoral sunt Partidul Popular-Dan Diaconescu, care cumulează la nivel naţional, pentru Senat, 14,46% din voturi (1.031.890 voturi valabil exprimate) şi, pentru Camera Deputaţilor, 13,82% din voturi (985.730 de voturi).

Potrivit datelor parţiale prezentate de BEC a întrunit, de asemenea, pragul electoral de 5% la nivel naţional şi UDMR – care a câştigat, pentru Senat, 5,31% din voturile valabil exprimate în toate colegiile de senator ( 379.099 voturi), iar pentru Camera Deputaţilor 5,21% din voturile valabile ( 371.568 voturi).

Potrivit datelor centralizate de BEC până luni, la ora 13.00, ceilalţi competitor electorali care au propus candidaţi în alegerile parlamentare de duminică nu au reuşit să treacă pragul electoral.

Aceste rezultate au fost obţinute prin centralizarea unui număr de 17.980 secţii de votare din cele 18.762 existente (95,83%).

La alegerile parlamentare de duminică au participat 41,70% din cetăţenii cu drept de vot, potrivit datelor parţiale prezentate de BEC în urma centralizării a 95,83% din secţiile de votare, respectiv 17.980 secţii din cele 18.762 de secţii care au funcţionat cu ocazia scrutinului.

Astfel, din totalul alegătorilor înscrişi în liste, respectiv 17.745.932, şi-au exprimat opţiunea prin vot 7.400.814 cetăţeni cu drept de vot, potrivit centralizării făcute de BEC până la ora 13.00.
În străinătate, s-au prezentat la urne un număr de 60.452 cetăţeni cu drept de vot, în condiţiile în care un număr de 60.588 de alegători fiind înscrişi în liste, potrivit aceloraşi date parţiale.

Paisprezece Birouri electorale de circumscripţie mai au de finalizat centralizarea voturilor exprimate de cetăţeni la alegerile parlamentare care au avut loc duminică, 9 decembrie.

Delegaţia de observatori OSCE: Votul la parlamentare în România a decurs pozitiv

Delegaţia de observatori ai Adunării Parlamentare a OSCE consideră că procesul electoral la scrutinul parlamentar de duminică a decurs pozitiv, încadrându-se în principiile OSCE şi fiind luate măsurile necesare pentru a fi asigurate „alegeri libere şi corecte”.

„Am evaluat că alegerile parlamentare au fost în conformitate cu principiile OSCE. Votul observat de echipa OSCE a fost apreciat ca fiind pozitiv. Observatorii noştri nu au primit un număr semnificativ de rapoarte cu privire la nereguli, deşi au fost acuzaţii de natură generală”, a declarat Wolfgang Grossruck, vicepreşedintele al Adunării Parlamentare a OSCE, într-o conferinţă de presă.

Cei 17 observatori OSCE au vizitat duminică circa 120 de secţii de votare din Bucureşti şi judeţe cum ar fi Constanţa şi Teleorman, iar vremea nu a afectat negativ procedura de votare „care a decurs fără incidente sau neregularităţi”, iar „cetăţenii şi-au exprimat votul într-o manieră calmă şi în ordine”.

„Alegerile au demonstrat că România este o ţară cu respect pentru drepturile parlamentare, precum şi cu un proces politic democratic. S-au luat măsurile necesare pentru asigurarea unor alegeri libere şi corecte”, a apreciat oficialul OSCE.

Grossruck a arătat însă „atmosfera politică” şi campania electorală au fost afectate de referendumul din 29 iulie, precum şi de lupta pentru putere între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

„Totuşi, atmosfera politică din ultima vreme a contribuit la subminarea încrederii publice în funcţionarea corectă a instituţiilor. Rezultatele referendumului din 29 iulie au aruncat o umbră asupra procesului electoral (…) A fost o campanie paşnică şi în majoritatea timpului nu au avut loc incidente, însă, a fost umbrită de lupta pentru putere între preşedinte şi premier. Alegătorii s-au prezentat la urne în număr destul de modest pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Alegătorii au avut posibilitatea de a face o alegere informată”, a declarat vicepreşedintele AP a OSCE.

Totodată, el a mai punctat că misiunea OSCE nu a avut ca scop „arătarea cu degetul” a României, ci „un schimb de experienţă”.

 

Judeţele în care nu a fost finalizată numărătoarea voturilor până la ora 13.00 sunt: Alba, Arad, Argeş, Bihor, Constanţa, Galaţi, Gorj, Iaşi, Olt, Prahova, Timiş, Vrancea, cărora li se adaugă Circumscripţia 42 Bucureşti şi Circumscripţia 43 din străinătate.

Biroul electoral de circumscripţie judeţeană Vrancea a centralizat rezultatele din mai puţin de jumătate din secţiile de votare, respectiv din 150 de secţii din cele 357 care au funcţionat în acest judeţ cu ocazia scrutinului (42,01%).

Până la ora 13.00, BEC a centralizat rezultatele din 95,83% dintre secţiile de votare, respectiv din 17.980 de secţii din cele 18.762 secţii câte au funcţionat la scrutinul parlamentar.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor......
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...