Noi tendințe imobiliare ce vor apărea pe piață anul acesta

Principalele tendințe identificate de Imobiliare.ro și Imobiliare.ro Finance pe piața rezidențială la începutul lui 2025 și care sunt implicațiile lor până la finele anului.
Economica.net - joi, 27 mart. 2025, 11:39
Noi tendințe imobiliare ce vor apărea pe piață anul acesta

Prețurile locuințelor și-ar putea încetini ritmul de creștere pe parcursul acestui an.

Apartamentele s-au scumpit la nivel național cu 13% pe parcursul anului trecut. Într-unele dintre marile orașe din țară majorările au depășit, însă, cu mult acest prag. În Brașov, de exemplu, s-a înregistrat un avans la nivelul prețurilor de 20%.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile au continuat să crească și în 2025. La începutul lunii martie se putea observa deja un avans cu 4% în prețul solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru locuințele scoase la vânzare față de finele lui 2024.

După evoluțiile înregistrate în primele trei luni, anticipăm că pe parcursul acestui an vom continua să vedem majorări ale prețurilor locuințelor, în special în principalele centre urbane ale țării, acolo unde și cererea se menține la un nivel ridicat. Creșterea va fi, însă, una mai temperată, ritmul înregistrat în 2024 nefiind unul sustenabil pe termen lung.

„În marile orașe, unde cererea rămâne ridicată, vom continua să vedem majorări de preț, însă într-un ritm mai moderat, întrucât avansul puternic din 2024 nu este sustenabil pe termen lung. De asemenea, contextul incert contribuie la o temperare a entuziasmului cumpărătorilor. Dar, tocmai aceasta este perioada în care ne putem afla în fața unor oportunități de achiziție“, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Segmentul închirierilor de locuințe are potențialul de a deveni tot mai atractiv

Segmentul chiriilor are potențialul de a deveni tot mai puternic în România, odată cu majorarea prețurilor locuințelor și cu interesul în creștere acordat de către dezvoltatori proiectelor de tip buid-to-rent.

Această revenire a pieței închirierilor vine după o perioadă în care randamentele obținute de proprietari au scăzut. Chiar dacă nu au rămas pe loc, sumele solicitate chiriașilor au avansat într-un ritm mult mai lent decât prețurile de vânzare ale locuințelor.

Chiriile pentru apartamentele cu 2 camere, cele mai căutate proprietăți în rândul chiriașilor care au și cea mai mare pondere în ofertă, au crescut în ultimul an cu 5%-11% în marile orașe, potrivit celor mai noi date Imobiliare.ro.

Investițiile în apartamente pot pierde teren în fața unor instrumente financiare

Unii dintre micii investitori care se orientau, până nu de mult, spre realizarea achizițiilor imobiliare cu scopul operării ulterioare a proprietăților în regim hotelier descoperă acum opțiuni prin care își pot maximiza profitul eliminând resursele de timp și de bani implicate în mentenanța și administrarea acestora.

Titlurile de stat au devenit, în ultima perioadă, tot mai atractive. Edițiile Tezaur și Fidelis din acest an au atras sume record. Cu dobânzi anuale avantajoase, de până la 7,95%, și cu un proces simplificat de subscriere, acestea au capacitatea de a deveni un competitor serios pentru investițiile în imobiliare.

„Faptul că o parte dintre investitori se orientează către titluri de stat reduce apetitul investitorilor dar și specula – contractarea off-plan cu scopul revânzării la un preț mai mare. Presiunea pe prețuri scade, piața rezidențială poate deveni mai stabilă și oferă mai mult spațiu cumpărătorilor finali”, a explicat Daniel Crainic.

Cei care nu profită acum de oportunitățile din piață se pot confrunta ulterior cu o competiție serioasă

Incertitudinele apărute încă de la finele anului trecut pe fondul situației generate de alegerile prezidențiale și-au pus amprenta inclusiv pe evoluția pieței rezidențiale. Deși aceasta poate fi o bună perioadă pentru identificarea oportunităților, unii dintre cei care au o nevoie imobiliară optează să rămână în expectativă până la aflarea rezultatelor alegerilor.

Le recomandăm celor care își doresc să cumpere o proprietate și au resursele financiare necesare pentru a face acest pas să-și continue căutările chiar și în contextul actual și să nu ezite să facă oferte atunci când găsesc locuințe care le bifează cerințele.

Un scenariu poate fi ca rezultatele alegerilor să readucă liniștea, atât în plan politic, cât și social, și să genereze un nou val de interes în rândul cumpărătorilor, la care vor adera cel mai probabil până și cei mai prudenți români. Acesta va duce inevitabil la o creștere a competiției în piață pentru cele mai bune locuințe cu cele mai bune prețuri.

IRCC urmează să scadă din aprilie, apoi își va menține cel mai probabil nivelul până la finalul anului

Reducerea dobânzii-cheie, de la 7% la 6,5%, în vara anului trecut a făcut ca românii care au fost interesați de accesarea unui credit ipotecar în 2025 să se bucure de un IRCC mai mic abia de la începutul acestui an. Discutăm despre o scădere de la 5,99% la 5,66%, ceea ce se traduce în sume puțin mai mari care pot fi accesate cu aceleași venituri.

O nouă reducere a valorii IRCC, la 5,55%, este așteptată de la începutul lunii aprilie, aceasta având potențialul de a stimula cererea pe toate segmentele pieței rezidențiale. Noua valoare se va menține până la sfârșitul lunii iunie. Cât timp BNR nu va reduce, însă, dobânda-cheie, pe parcursul anului în curs nu vom vedea variații mari ale IRCC.

„Estimăm că nu vor exista reduceri ale dobânzii-cheie cel puțin până în vară, astfel că IRCC se va menține anul acesta în jurul valorii de 5,5%. Este și normal în condițiile în care avem din nou o prognoză de inflație revizuită în creștere față de estimările anterioare, există riscuri provenite dintr-o instabilitate geopolitică și un război comercial, riscuri legate de costurile împrumuturilor externe ale României din cauza rating-urilor negative, un deficit bugetar cu surse incerte de acoperire, iar cursul leu-euro continuă să fie sub presiune. Sunt semnale că după alegeri pot urma creșteri de taxe, care pot genera inflație suplimentară, ceea ce poate încetini și mai tare scăderea dobânzilor”, a explicat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Numărul insolvențelor din ianuarie 2025 a fost de 387, scădere cu aproape 24% față de ianuarie 2024
Numărul insolvențelor din ianuarie 2025 a fost de 387, scădere cu aproape 24% față de ianuarie 2024
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în ianuarie 2025 a fost de 387, în scădere cu 23,97% față de perioada similară din 2024,......
Discuție telefonică între Keir Starmer și Donald Trump. Britanicii încearcă să obțină un acord comercial
Discuție telefonică între Keir Starmer și Donald Trump. Britanicii încearcă să obțină un acord comercial
Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat duminică, în cursul unui convorbiri ...
Fostul CEO la Volvo, Hakan Samuelsson, va reveni, de azi, la conducerea companiei
Fostul CEO la Volvo, Hakan Samuelsson, va reveni, de azi, la conducerea companiei
Volvo Cars l-a numit din nou duminică în funcția de director executiv pe Hakan Samuelsson, care a fost CEO al companiei ...
Alin Burcea, președintele ANAF, nu e optimist în ceea ce privește anul turistic 2025
Alin Burcea, președintele ANAF, nu e optimist în ceea ce privește anul turistic 2025
Previziunile pentru sezonul turistic din 2025 nu sunt prea optimiste nici la nivel național, unde se va resimți reducerea ...