Noi teste confirmă existenţa unor standarde duble de calitate a alimentelor în Slovacia şi Austria
‘Cea de a doua fază a testelor a cuprins 33 de produse. Şi aceste teste au confirma existenţa unor diferenţe de calitate pentru jumătate dintre produsele testate. Principala diferenţă priveşte conţinutul. Conţinutul de carne era semnificativ mai mare în produsele vândute în Austria. În cazul produselor din Slovacia, s-a constatat un conţinut mai mic de carne, dar unul mai mare de sare, ceea ce nu este în beneficiul consumatorilor noştri, deoarece sarea creşte riscul bolilor cardiovasculare’, a spus Gabriela Matecna.
Prima fază a testelor, care a inclus analize senzoriale şi evaluarea analiştilor, s-a derulat la finalul anului 2016.
Această problemă preocupă şi autorităţile din România. În perioada 19 – 26 iunie 2017, o echipă formată din specialişti ai MADR, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia). Delegaţia României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie de prezenţa lor în statele menţionate şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl – Germania şi Olanda; Kaufland – Germania; Belgia – Delhaize (Mega Image -România).
Studiul comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard a scos în evidenţă diferenţe la 9 dintre cele 29 de probe analizate, a declarat, la finele lunii iulie, Rodica Tănăsuică, director al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. Datele prezentate de către specialista Institutului arată diferenţe faţă de valorile calorice înscrise pe etichete, dar şi faţă de cele ale produselor din alte ţări, respectiv a nivelului proteinelor sau a conţinutului de grăsime, dar şi pentru clorură de sodiu şi aditivi alimentari.
‘Întrebarea care se pune la această dată este cum valorificăm rezultatele analizelor de laborator. Şi prima obligaţie pe care am avut-o, o avem şi o vom avea în continuare este de a informa opinia publică. De aceea am socotit necesar ca imediat când s-au definitivat aceste analize să le transmitem opiniei publice prin dumneavoastră. Al doilea lucru, transmitem imediat, în această seară, Comisiei Europene aceste rezultate pe care noi le-am obţinut pe procedurile care v-au fost prezentate solicitând Comisiei Europene să accelereze procesul de reglementare în aşa fel încât să putem avea instrumente şi juridice şi proceduri unitare pentru a putea analiza oricând oriunde şi în orice ţară o situaţie privind dublul standard, pentru că, repet, la această dată nu este reglementat’ a subliniat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
La 13 octombrie Comisia va participa la Summitul dedicat consumatorilor, o reuniune ministerială la înalt nivel a cărei temă este dublul standard de calitate a produselor alimentare.