Noi tiruri cu rachete de croazieră în Coreea de Nord
„Armata a detectat numeroase rachete de croazieră neidentificate, în jurul orelor locale 11:00 (02:00 GMT)”, trase spre mare în largul coastei de vest, a precizat, într-un comunicat, Statul Major interarme sud-coreean, subliniind că monitorizează îndeaproape „orice nou semn de activitate suplimentară” în Coreea de Nord.
Aceasta este a treia serie de tiruri de rachete de croazieră ale Coreei de Nord în această săptămână, în plină escaladare a tensiunilor între Seul şi Phenian.
Marţi, Coreea de Nord a întreprins un tir de testare a ceea ce ea a prezentat drept o rachetă de croazieră strategică.
Cu două zile înainte, liderul Kim Jong Un a supervizat personal un test a ceea ce Phenianul a afirmat că sunt două rachete de croazieră de nouă generaţie lansate de pe un submarin.
În ianuarie, Coreea de Nord a anunţat deja că a testat un „sistem de armament nuclear submarin” şi o rachetă balistică hipersonică cu combustibil solid, după un an 2023 marcat de extrem de numeroase teste de armament.
Testele de rachete de croazieră, care zboară în atmosferă, nu intră sub incidenţa sancţiunilor impuse de ONU la adresa Coreei de Nord, contrar rachetelor balistice, a căror traiectorie se derulează în mare parte în spaţiu.
Rachetele de croazieră zboară la o altitudine mai joasă decât proiectilele balistice, ceea ce le face mai dificil de detectat şi de interceptat.
Potrivit analiştilor, Coreea de Nord ar putea fi pe cale să testeze rachete de croazieră destinate exportului spre Rusia, pentru a fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei.
Coreea de Sud şi SUA susţin că, în pofida sancţiunilor ONU, Phenianul trimite armament Rusiei, posibil în schimbul unui ajutor tehnic pentru programul său de satelit-spion.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a deplasat la şantierul naval Nampho, la 65 de km sud-vest de Phenian, unde a cerut o întărire a marinei nord-coreene, „pentru a apăra în mod fiabil suveranitatea maritimă a ţării şi a intensifica pregătirile de război”, a informat vineri KCNA, agenţia oficială nord-coreeană.
Recent, Kim Jong Un a desemnat Coreea de Sud drept „principalul inamic”, a dizolvat agenţiile guvernamentale dedicate reunificării şi contactelor cu Seulul, ameninţând totodată să declare război dacă vecinul său va pătrunde pe teritoriul nord-coreean „chiar şi 0,001 mm”.
În ultimele săptămâni, cei doi inamici au renunţat la acorduri încheiate în 2018 pentru prevenirea incidentelor armate, şi-au întărit prezenţa militară la frontieră şi au întreprins exerciţii de artilerie cu muniţii reale lângă teritoriul celuilalt. Phenianul acuză în mod regulat Coreea de Sud şi SUA că pregătesc o invazie asupra teritoriului său.
În timpul vizitei sale la Nampho, Kim Jong Un a primit informaţii asupra unui „nou plan gigantic” decis de Partidul unic în materie de forţe navale, potrivit KCNA, care nu a furnizat niciun detaliu asupra conţinutului acestui plan.
Un submarin cu propulsie nucleară figura pe lista armelor strategice dorite de Coreea de Nord, în timpul unui important congres al Partidului unic, în 2021, alături de un focos hipersonic, sateliţi spion şi rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid.
În 2023, Coreea de Nord a lansat ceea ce ea a denumit primul său „submarin de atac nuclear tactic”. Armata sud-coreeană a declarat la acea dată că acest submersibil nu părea a fi operaţional, iar analişti au estimat că este vorba de o versiune modificată a unui submarin diesel-electric conceput în anii 1950 şi au pus la îndoială capacităţile sale.