Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit, miercuri, cu delegaţia formată din reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, condusă de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România.
În cadrul discuţiilor au fost abordate stadiul îndeplinirii măsurilor convenite în Scrisoarea de Intenţie şi Memorandumul de Înţelegere semnate la ultima întâlnire, stadiul implementării managementului profesionist în companiile de stat, planurile de privatizare, restructurare, sau lichidare a companiilor de stat aflate în portofoliul MECMA.
Pentru cele opt companii monitorizate în 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Serv, în urma analizei datelor economice preliminate pe întregul an s-a constatat că, faţă de ţintele stabilite, nivelul arieratelor a scăzut de la 10.017 milioane lei la 8.481 milioane lei.
Chiar dacă ţintele operaţionale de pierderi au fost depăşite cu 7%, reprezentanţii FMI au considerat obiectivul îndeplinit, întrucât procedurile privind ajutorul de stat pentru Oltchim vor fi finalizate după vizita FMI, iar Electrica Serv a înregistrat pierderi înainte de reorganizarea prin divizare.
Patru dintre cele opt companii monitorizate, ELCEN, Complexul Energetic Turceni, SNLO si Electrica Furnizare, au realizat profit la finalul anului 2011.
Discuţiile au vizat şi apariţia OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în baza căreia ministrul Ion Ariton a emis ordinul de aprobare listei companiilor care vor avea management profesionist în cel mai scurt timp. Este vorba de Romgaz SA, Transgaz SA, Transelectrica SA, Elcen SA, Complexul energetic Turceni, Complexul energetic Craiova şi Nuclearelectrica SA. Aceste societăţi au fost selectate pe baza cifrei de afaceri pe 2010 (peste 1.000.000.000 lei) şi a numărului de angajaţi (peste 100), criterii prevăzute de OUG 109.
În ceea ce priveşte contractele de energie ale Hidroelectrica, potrivit sursei citate, cele încheiate în afara burselor de specialitate vor fi monitorizate în continuare. ‘Au fost apreciate eforturile depuse de la nivelul ministerului şi al companiei, care au avut ca rezultat primele rezilieri. Delegaţia FMI a cerut intensificarea eforturilor pentru identificarea unor soluţii pentru rezilierea în cel mai scurt timp a acestor contracte’, este menţionat în comunicat.