Noile investiții de 362 mil. euro în CET-urile din București, semnate azi, vor scădea costul gigacalorei de la 1.000 la 500 de lei în patru ani
Proiectele vizează construirea a trei centrale noi de cogenerare de înaltă eficiență, care vor înlocui tehnologiile învechite din anii ‘60-‘70, utilizate în prezent, care vor fi amplasate la CET Sud, Progresu și Grozăvești.
Proiectele sunt dezvoltate de ELCEN și vor moderniza trei CET-uri nemodernizate:
● CTE Grozăvești: o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 34 MWe și 41 MWt.
● CTE Progresu: o centrală cu motoare termice, cu o capacitate de 74,2 MWe și 72,8 MWt.
● CTE București Sud: o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 275 MWe și 211 MWt.
“Bucureștenii așteaptă ziua asta de trei decenii. Modernizarea celor trei CET-uri înseamnă o investiție totală de peste 1 miliard de euro, din care 362 de milioane reprezintă sprijin nerambursabil din Fondul pentru Modernizare. Vom avea energie mai sigură, un aer mai curat și un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea acestor proiecte”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Capitala va beneficia astfel, peste 4 ani, după finalizarea acestor proiecte, de cel mai modern sistem de producție a agentului termic. Avariile vor fi mai puține, producția de energie electrică va fi mai sigură, iar facturile la întreținere pentru bucureșteni vor scădea semnificativ”, a continuat Burduja.
Licitațiile or fi demarate cât mai rapd posibil, iar construcția ar urma să fie demarată până la finalul anului viitor. Toate cele trei proiecte vor merge în paralel, iar punerea în funcțiune ar urma să fie făcută în trei-patru ani.
“Prin aceste investiții, consumul de gaze naturale al ELCEN va scădea cu 40%. Noi estimăm că, dacă astăzi vorbim de un preț la gigacalorie de peste 1.000 de lei, în 3-4 ani, după finalizarea acestor proiecte, vom putea să discutăm de un preț de 500-600 lei/gigacalorie. Cu singuranță asta va însemna un cost al întreținerii mult mai mic pentru bucureșteni”, a spus Burduja
Sistemul de încălzire centralizată deservește peste 600.000 de apartamente în București