Consiliul Concurenţei a aprobat noile tarife RCA. Ele sunt pe masa Guvernului, dar sunt puţine şanse să fie aprobate azi

25 10. 2016
concurenta_chiritoiu_44246000

„Sperăm ca în următoarele două zile Guvernul să aprobe tarifele maximale pentru RCA. Există un consens în piață să mergem o perioadă pe tarifele maximale care nu sunt publice, pe motiv că nu au nicio valoare până ce nu sunt aprobate și devin lege”, a mai declarat Mișu Negrițoiu luni în timpul audierilor din Camera Deputaților.

La ora actuală avem în vigoare o ordonanţă de urgenţă nefuncţională fără hotărârea de guvern care să stabilească preţurile maximale. Pentru ea ar trebui să îşi asume răspunderea actualul guvern şi Consiliul Concurenţei. Lucru care nu pare să fie tocmai comod pentru guvernanţi. În Senat, OUG 54/2016 a fost deja respinsă iar liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat recent că are pregătit un pachet de amendamente de completare a Ordonanţei privind RCA pentru „a uşura mai mult viaţa celor care trebuie să se asigure”. În paralel, pe la Camera Deputaţilor circulă o altă lege cu acelaşi subiect, o lege care urmăreşte tot limitarea tarifelor RCA.

În piața asigurărilor au început să curgă zvonuri despre faptul că Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței (CC), consideră neoportună înghețarea tarifelor RCA. Întrebat dacă este împortiva acestei situații, Chirițoiu a declarat că tocmai ce a avizat hotărârea de guvern privind aceste tarife. Surse din Ministerul Finanțelor ne-au declarat însă, că este puțin probabil să vedem proiectul de hotărâre de guvern în ședința de astăzi de guvern deoarece nu a fost pus în dezbatere, pentru că trebuie să existe mai întâi o informare și abia apoi se ia decizia finală.

Până una alta, piața asigurărilor auto obligatorii rămâne în ceață, cu un președinte care urmează a fi debarcat cel mai probabil până la alegeri, teoretic procedura durează una-două săptămâni, practic vorbim de o lună poate chiar mai mult. Tehnic, comisiile din Parlament care au fost implicate în audierile lui Mișu Negrițoiu se constituie în comisie de destituire și trebuie să realizeze raportul negativ despre activitatea președintelui care va fi supus aprobării plenului parlamentului.

Potrivit anunțului făcut săptămâna trecută de ASF, transportatorii ar putea plăti o primă RCA de maximum 7.534 de lei pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone în timp ce pentru autovehiculele de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri prima maximă va fi de 6.600 lei. În cazul persoanelor fizice, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, al cărui posesor are vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, tariful de primă maxim este de 610 lei. De altfel, tarifele pentru persoane fizice cresc invariabil cu valori cuprinse între 4% și 20%, aceasta fiind principala nemulțumire a parlamentarilor care au decis că Mișu Negrițoiu trebuie să fie demis.