Noile reglementări privind fabricarea magiunului au intrat în vigoare

Toţi producătorii de magiun trebuie să respecte normele tehnice de fabricare odată cu intrarea în vigoare, în 12 iunie 2014, a Ordinului care legiferează că magiunul se fabrică doar din prune proaspete, fără adaos de zahăr, şi conţine cel puţin 55% substanţă uscată.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 12:59
Noile reglementări privind fabricarea magiunului au intrat în vigoare

‘Prin Ordinul care reglementează conţinutul şi fabricarea magiunului din prune destinat consumului uman am definit foarte clar că magiunul trebuie obţinut din prune pentru că în piaţă erau produse care se numeau pe etichetă magiun de prune, dar în interior nu aveau nicio legătură cu prunele. Am dat şi o definiţie a magiunului, respectiv acesta este o pastă omogenă obţinută din fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părţilor necomestibile şi fără adaosuri de zahăr şi zaharuri. Se pot folosi ca ingrediente şi diferite seminţe, de floarea soarelui, de dovleac sau nuci. Pe de altă parte, produsul trebuie să prezinte un conţinut de substanţă uscată, de prune, egală cu 55% sau mai mult, acesta fiind determinat cu reflectometru’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale..

Acesta a precizat că ordinul nu se referă şi la fabricarea produselor de panificaţie, precum cornuleţele, unde se vor putea folosi şi alte produse care să nu aibă concentraţia de substanţă uscată prevăzută în ordin.

Deşi acest ordin se referă doar la fabricarea magiunului, în opinia reprezentantului MADR, în viitor ar trebui reglementată toată gama de dulceţuri produse în România.

‘Din punctul meu de de vedere, în viitor, ar trebui o reglementare pe tot ceea ce înseamnă dulceţuri, dacă spunem că este de caise, atunci să fie de caise, pentru că vorbim de calitatea produsului. Viitorul României este să pună accent pe calitatea produsului, iar populaţia României să se poată hrăni cu produse de calitate. Pe etichetă trebuie să fie foarte bine trecute aceste elemente, astfel încât consumatorul să poată alege în cunoştinţă de cauză’, a mai precizat reprezentantul MADR.

Ordinul nu prevede sancţiuni pentru cei care nu respectă normele tehnice de fabricare, însă instituţiile abilitate să facă controalele pot aplica sancţiuni pentru cei care încalcă această reglementare, iar produsele care nu îndeplinesc normele vor fi scoase din piaţă.

Magiunul de prune este definit în ordin drept o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare.

La fabricarea magiunului pot fi utilizate nuci, seminţe de oleaginoase, cum ar fi seminţele de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

Materia prima pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs.

Producătorul magiunului de Topoloveni, SC Sonimpex, salută intrarea în vigoare a acestor reglementări, în condiţiile în care de mai bine de un an de zile s-a luptat pentru obţinerea unui standard de fabricare al magiunului în vederea eliminării concurenţei neloiale din piaţă.

‘Ordinul legiferează că magiunul de prune trebuie să conţină minimum 55% substanţă uscată solubilă, adică glucide prezente în mod natural. Magiunul se face doar din prune proaspete, prin fierbere, după ce se elimină părţile necomestibile, codiţele şi sâmburii, în rest nu se mai adaugă absolut nimic. Nici zahăr, nici sulf, nici pectină, absolut nimic. Asta înseamnă că magiunul de prune, nu doar cel de la Topoloveni, ci din toată România, va trebui să fie făcut doar din prune’, a declarat pentru AGERPRES directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni, Bibiana Stanciulov.

În aceste condiţii, fiecare magazin va trebui să verifice toate produsele de acest tip de pe rafturi pentru că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) are drept de control în toate supermarketurile din ţară.

Producătorul magiunului de Topoloveni s-a confruntat cu numeroase probleme după obţinerea protecţiei pe piaţa europeană pentru că au răsărit o serie de firme care fabricau ‘aşa zisul’ magiun din orice altceva decât din prune proaspete, fără să respecte cerinţele de calitate şi de siguranţă alimentară, concurând astfel neloial cu produse ieftine adevăraţii producători de magiun.

Ordinul pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul şi fabricarea magiunului de prune destinat consumul uman este emisa în comun de ministrul Agriculturii, ministrul Sănătăţii şi preşedintele ANPC şi a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 12 iunie.

Compania Sonimpex este singurul producător român din domeniul prelucrării şi conservării fructelor fără zahăr adăugat, fără aditivi şi fără agenţi de conservare, având în portofoliu, pe lângă magiunul de prune Topoloveni, şi o gama de dulceţuri fără zahăr adăugat şi fără conservanţi.

Magiunul de prune Topoloveni deţine certificarea de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) la nivel european din 8 aprilie 2011, aceasta fiind prima distincţie de acest fel primită de un produs românesc tradiţional. Magiunul natural de prune Topoloveni este produs după o reţetă păstrată din anul 1914. Compania deţine şi titlul de Furnizor al Casei Majestăţii Regale a României.

Te-ar mai putea interesa și
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de locuitor în Europa, potrivit unui studiu Cegedim, publicat de Type Nature,......
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) vrea să achiziţioneze 450 de banchete pentru pasageri, cu 1,85 milioane ...
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea SUA
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea ...
Uniunea Europeană (UE) ar putea importa mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, pentru a reduce deficitul comercial ...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, ...