Noile baterii sunt destinate în principal dispozitivelor cu 5G mari consumatoare de curent, dar ar putea fi utilizate şi la alte categorii de produse.
Cerințele de putere ale dispozitivelor conectate, cum ar fi smartphone-urile, dronele, mașinile electrice și roboții, necesită o performanță sporită a bateriei atât pentru noile aplicații, cât și pentru o durată mai lungă de viață a bateriei. Noul design al bateriei are, de asemenea, implicații importante pentru rețelele 4G și 5G unde este posibil ca energia convențională să nu fie disponibilă pentru echipamentele de rețea sau în cazul în care sistemele de rezervă sunt esențiale pentru menținerea funcționării sistemelor.
„Această nouă tehnologie a bateriilor va avea un impact profund asupra 5G și asupra întregii lumi”, a declarat Paul King, unul dintre cercetătorii principali ai proiectului și membru al Staff-ul Tehnic la Nokia Bell Labs.
Un avantaj suplimentar pentru această nouă tehnologie îl reprezintă potențialul său de a îmbunătăți performanța rețelelor de energie pe scară largă alimentate cu energie regenerabilă. Cererea de energie sustenabilă se bazează pe tehnologii de stocare, cum ar fi tehnologia bateriilor dezvoltate de Nokia, pentru a gestiona fluctuația mare în generarea de energie eoliană și solară.
Un nou studiu realizat de Wood Mackenzie arată că stocarea energiei în sistemele 100% regenerabile va fi probabil de 25 de ori mai mare comparativ cu sistemele actuale. Acest lucru va pune probleme, pe măsură ce necesitatea pentru un mediu de stocare rapid, eficient şi compact va deveni imperativă.
Practic, Nokia sugerează că tehnologia va permite dispozitivelor mici să ruleze pentru perioade mult mai mari decât înainte, ceea ce are implicații în interiorul și dincolo de lumea 5G. Noua generație de senzori este deja proiectată să se conecteze la rețelele celulare timp de zece ani, fără a necesita reîncărcări ale bateriilor. Noua baterie ar putea fie să crească această perioadă la 25 de ani, fie să permită diminuarea dimensiunii bateriei cu peste 50%.
Nokia spune că depus un brevet pentru noua tehnologie, cu intenția de a o aduce pe piață în viitor. Așa cum se întâmplă frecvent în cazul noilor tehnologii ale bateriilor, cercetătorii nu oferă un calendar specific pentru comercializare.