Nokia profită de pe urma scandalui Huawei legat de reţelele 5G

Furnizorul de echipamente de telecomunicații Nokia a anunțat o creștere a câștigurilor din trimestrul al patrulea, datorită cererii puternice de reţele mobile de generaţie nouă, aşa-numitele sisteme 5G, care au fost punctul central al unei dispute între guvernul american şi compania chineză Huawei, rivalul Nokia.
Economica.net - mie, 06 feb. 2019, 19:31
Nokia profită de pe urma scandalui Huawei legat de reţelele 5G

Producătorul finlandez de echipamente va profita în mod natural de orice oportunitate pentru a valorifica problemele rivalilor săi.

Şi acest lucru se vede în rezultate financiare prezentate de Nokia, care au arătat că profitul net pentru perioada octombrie – decembrie 2018 a crescut la 741 milioane de euro, de la 716 milioane de euro anul trecut. Vânzările au crescut cu 3%, până la 6,9 miliarde de euro.

CEO-ul companiei, Rajeev Suri a declarat că performanța companiei este așteptată să se îmbunătățească în continuare în acest an deoarece „are loc o schimbare rapidă și semnificativă în rețelele 5G”.

În timp ce cifrele din trimestrul al patrulea au fost deasupra previziunilor analiştilor, Suri a remarcat că 2019 are un început lent întrucât cheltuielile operatorilor pentru 5G vor fi modeste în primele șase luni.

Citeşte şi: Încă o lovitură pentru Huawei: UE ar putea interzice echipamentele chinezilor pentru infrastructura 5G

Piața pentru rețelele 5G care sunt mai rapide, dar mai scumpe, era așteptată să devină „robustă” în ultima parte a anului și să crească în mod substanțial în intervalul 2020-2021, când operatorii din întreaga lume îşi vor actualiza rețelele și tehnologia, a spus el.

„Cred foarte mult că tehnologia 5G va conduce la creșterea productivității în economiile din întreaga lume, determinând creșterea PIB-ului”, a declarat Suri într-un interviu acordat postului public de televiziune finlandez YLE.

Nokia, care are sediul în Espoo, Finlanda, a declarat că America de Nord, Japonia, China, Coreea de Sud și țările nordice sunt regiunile în care noua tehnologie va fi lansată la nivel comercial.

Suri nu a dorit să comenteze problemele cu care se confruntă în prezent concurentul chinez Huawei, în SUA. 

Citeşte şi: SUA pun sub acuzare Huawei pentru furt de tehnologie şi încălcarea sancţiunilor

Unii experți din industrie cred că problemele legale ale Huawei ar putea fi benefice pentru Nokia și Ericsson.

„Urmărim situația îndeaproape. Suntem aici pentru a ne ajuta clienții atunci când au nevoie de noi”, a declarat Suri pentru YLE. „Nu mai sunt multe de spus despre asta”.

De altfel, Nokia culege deja roadele scandalului Huawei în Canada, care a încheiat un acord cu compania finlandeză în valoare de 30 milioane de dolari SUA pentru a sprijini cercetările în domeniul 5G la centrul pe care aceasta îl deţine acolo.

Canada încă nu a luat o decizie asupra interzicerii echipamentelor Huawei Technologies la rețeaua wireless de generație următoare. Totuşi, guvernul de la Otawa a anunțat anul trecut o finanţare în valoare de 66,7 milioane de dolari canadieni, pentru un proiect de cercetare în domeniul 5G, care include Telefonaktiebolaget LM Ericsson, un alt rival din domeniu.

Însă, în Europa situaţia Huawei este încă incertă, astfel că este prematur pentru a decide cine va câştiga. Uniunea Europeană examinează în prezent diverse propuneri pentru interzicerea echipamentelor chinezilor pentru infrastructura 5G pe teritoriul european. Nokia, împreună cu Ericsson, se aşteaptă să faca afaceri în următorii ani în Marea Britanie, Franţa şi Germania însă în ce măsure depinde de deciziile pe care guvernele le vor lua în privinţa Huawei.

„Aproape toți operatorii din Europa tind să utilizeze producători chinezi pentru cel puțin o parte a rețelei lor”, potrivit lui Amit Harchandani, analist Citi, citat de Asian Times. „Prin urmare, în timp ce încă anticipăm câștigurile din acțiuni pentru Nokia și Ericsson în Europa de Vest în detrimentul vânzătorilor chinezi, acestea ar fi graduale și într-o perioadă de timp limitată”.

În pofida lobby-ului oficialilor americani pentru ca aliații europeni să blocheze în mod oficial Huawei să furnizeze componente de rețea de generație următoare, încă niciun stat european nu a fost dispus să ia o decizie fermă.

Unii furnizori de telefonie mobilă din Marea Britanie, Franța și Germania au anunțat interdicții parțiale sau temporare privind anumite tipuri de echipamente Huawei, în timp ce un operator german de top a declarat că are în vedere modificarea politicii sale de achiziții publice. Dar aceeași firmă germană, Deutsche Telekom, a spus, de asemenea, într-un raport, că interzicerea Huawei ar întârzia lansarea 5G în Europa cu câţiva ani, punând-o în urmă atât faţă de Statele Unite, cât și de China.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...