Nokian Tyres și UPM au încheiat un parteneriat pentru a produce prima anvelopă concept realizată cu un nou material regenerabil, cu potențialul de a înlocui negrul de fum

Nokian Typres, un dezvoltator și producător de anvelope premium primă mărime, și UPM, un important expert în producția de biomateriale, încep un parteneriat pentru a crește sustenabilitatea în industria anvelopelor prin introducerea primei anvelope concept realizată cu un nou material regenerabil, cu potențialul de a înlocui o parte semnificativă a negrului de fum folosit în prezent în producția de anvelope, informează cele două companii prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Economica.net - joi, 27 iun. 2024, 20:41
Nokian Tyres și UPM au încheiat un parteneriat pentru a produce prima anvelopă concept realizată cu un nou material regenerabil, cu potențialul de a înlocui negrul de fum

Materialul inovator, numit UPM BioMotion RFF, este o alternativă regenerabilă bazată pe lignin la negrul de fum tradițional, reducând nevoia de materiale fosile și diminuând emisiile de carbon în producția de anvelope.

Nokian Tyres realizează de mult timp inovații în domeniul utilizări materialului și deține un brevet înregistrat pentru utilizarea materialului în în fabricarea anvelopelor. Nokian Tyres licențiază acum brevetul său pentru UPM, ceea ce permite UPM să furnizeze materia primă pentru industria anvelopelor. UPM va produce materialul la viitoarea sa rafinărie de produse biochimice de la Leuna, Germania.

„Parteneriatul nostru cu Nokian Tyres marchează intrarea de succes a filerelor noastre funcționale regenerabile pe piețele globale de anvelope. Demonstrarea cu succes a valorii aplicării lor ne ajută să punem bazele pentru extinderea activității noastre de biorafinare pentru a putea aduce o contribuție semnificativă la transformarea sustenabilă a sectorului mobilității și nu numai”, declară Michael Duetsch, vicepreședinte Produse biochimice la UPM.

Nokian Tyres Green Step Ligna, prima anvelopă concept realizată cu materia primă regenerabilă pe bază de lignin UPM BioMotion RFF

Anvelopa concept Nokian Tyres Green Step Ligna este prima anvelopă realizată cu UPM BioMotion RFF, o nouă materie primă complet regenerabilă cu lignin bazată pe lemn produsă de UPM. În anvelopa concept, tot negrul de fum de origine fosilă din părțile laterale ale anvelopei este înlocuit de noua materie primă.

„Prin anvelopa concept, demonstrăm utilitatea noii materii prime revoluționare în domeniul anvelopelor. Anvelopa noastră concept face saltul spre utilizarea materialelor regenerabile nu numai pentru noi, ci pentru întreaga industrie a anvelopelor. Prin prototiparea acestui material regenerabil în anvelopele noastre, vizăm să stabilim noi standarde pentru responsabilitatea de mediu”, declară Teemu Soini, vicepreședinte Inovații și Dezvoltare la Nokian Tyres.

Prima anvelopă concept Nokian Tyres care conține UPM BioMotion RFF va fi prezentată la conferința germană din industria cauciucului DKT 2024 de la Nürnberg, Germania, în perioada 1-4 iulie, la standul UPM 527 din Hala 9.

Imaginea conceptului de anvelopă: Anvelopa concept Nokian Tyres Green Step Ligna este prima anvelopă realizată cu UPM BioMotion™ RFF. (Imagine: Nokian Tyres)

Caracteristici superioare față de negrul de fum

„Depunem eforturi permanente pentru inovațiile care ne ajută să avansăm spre ținta noastră de a crește ponderea materiilor prima reciclate sau regenerabile în anvelope la 50% până în 2030. Începând din 2022, o parte a negrului de fum utilizat de Nokian Tyres a provenit din materiale reciclate. Considerăm că lignin este o alternativă regenerabilă promițătoare la negrul de fum tradițional și sperăm ca în viitor să vedem că materialele filer regenerabile pe bază de lignin își găsesc drumul spre anvelope și determină o proporție din ce în ce mai mare de conținut reciclat”, explică Teemu Soini.

Negrul de fum actual este utilizat ca filer de consolidare în anvelope, îmbunătățind proprietăți cum ar fi rezistența și reziliența. Conform testelor de laborator inițiale, UPM Biomotion RFF are caracteristici superioare negrului de fum tradițional. Înlocuirea unei părți semnificative a negrului de fum utilizat în prezent în anvelope cu noul material filer regenerabil oferă un potențial excelent pentru anvelope mai sustenabile, deoarece filerele reprezintă aproximativ 30 de procente din materiile prime ale anvelopei.

UPM va furniza mai întâi UPP Biomotion RFF către Nokian Tyres pentru prototipare. Aceasta include testarea riguroasă pentru utilizarea noului material în producție. Nokian Tyres evaluează cu atenție performanța, siguranța și impactul de mediu al materialului față de negrul de fum tradițional.

Nokian Tyres

Nokian Tyres dezvoltă și fabrică anvelope premium pentru cei care apreciază siguranța, sustenabilitatea și predictibilitatea. Inspirați de tradiția noastră scandinavă, realizăm produse inovatoare pentru autoturisme, camioane și utilaje grele, care vă asigură liniștea în toate condițiile de carosabil. Lanțul nostru Vianor oferă servicii pentru anvelope și mașini. În 2023, vânzările noastre nete au totalizat 1.174 milioane EUR. La sfârșitul anului 2023, avea peste 3.400 de angajați. Nokian Tyres este listată la bursa Nasdaq Helsinki.

UPM Biochemicals

UPM Biochemicals oferă materiale biochimice inovatoare, sustenabile și competitive pe bază de lemn pentru înlocuirea materiilor prime bazate pe materiale fosile și pentru a ajuta la îmbunătățirea performanțelor de mediu în diverse aplicații. Segmentele de utilizare finală pentru glicoli regenerabili includ industria textilă, recipientele PET, ambalajele, agenții de răcire, materialele compozite, produsele farmaceutice, produsele cosmetice și detergenții. Filerele funcționale regenerabile bazate pe lignin (RFF) oferă o alternativă sustenabilă la negrul de fum și siliciul precipitat într-o gamă largă de aplicații pentru cauciuc și materiale plastice. UPM construiește o biorafinărie la scară industrială la Leuna, Germania, pentru a transforma lemnul în produse biochimice de următoarea generație. UPM Biochemicals accelerează tranziția la o bioeconomie circulară, în care stocurile de aprovizionare regenerabile, producția sustenabilă și consumul sustenabil devin noua normalitate.

UPM

UPM livrează soluții regenerabile și responsabile și inovatoare pentru un viitor dincolo de materialele fosile în șase domenii de activitate: UPM Fibre, UPM Energie, UPM Raflatac, UPM Hârtie specială, UPM Hârtie de comunicare și UPM Panouri de placaj. Ca lider în domeniul responsabilității, compania este implicată în atingerea Obiectivului comercial ONU de 1,5°C și a țintelor stabilite științific de atenuare a schimbărilor climatice. Firma are 16.600 de angajați în întreaga lume, iar vânzările sale anuale sunt de aproximativ 10,5 miliarde de euro. Acțiunile firmei sunt listate pe bursa Nasdaq Helsinki Ltd.

Te-ar mai putea interesa și
Trenul IR 1831 Timişoara Nord – Iaşi va ajunge la destinație cu o întârziere de 300 de minute
Trenul IR 1831 Timişoara Nord – Iaşi va ajunge la destinație cu o întârziere de 300 de minute
Trenul IR 1831 Timişoara Nord - Iaşi, cu plecare din Timişoara Nord sâmbătă dimineaţa, va ajunge la Iaşi cu o întârziere de aproximativ 300 de minute, informează CFR Călători printr-un......
Uniunea Europeană a semnat un acord de investiții cu Egiptul în valoare de 1 miliard de euro
Uniunea Europeană a semnat un acord de investiții cu Egiptul în valoare de 1 miliard de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat unei conferinţe la Cairo sâmbătă pentru a marca semnarea ...
ONRC: 2.879 de companii cu capital străin au fost înființate în România în primele cinci luni ale anului
ONRC: 2.879 de companii cu capital străin au fost înființate în România în primele cinci luni ale anului
Un număr de 2.879 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele cinci luni din 2024, în ...
Portretul-robot al bucureșteanului „cu fițe”. Ce au în cap românii care își cumpără case în nordul Capitalei
Portretul-robot al bucureșteanului „cu fițe”. Ce au în cap românii care își cumpără case în nordul Capitalei
Nordul bucureștiului este prima zonă din România considerată exclusivistă din punct de vedere imobiliar. O locuință ...