Nomura a ales Frankfurt ca bază de operaţiuni în UE după Brexit
Potrivit surselor, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Nomura va demara luna aceasta pregătirile pentru a putea înfiinţa o bază de operaţiuni în centrul financiar al Germaniei. Firma japoneză vrea să obţină aprobările necesare şi să găsească spaţii de birouri înainte de a începe să transfere până la 100 de angajaţi care în prezent lucrează la Londra.
Această mutare face din Nomura prima firmă japoneză de brokeraj care a ales o locaţie pentru a-şi desfăşura operaţiunile în UE după Brexit. Principalul său rival, Daiwa Securities Group Inc., analizează la rândul său o posibilă mutare la Frankfurt sau Dublin pentru operaţiunile sale din UE, în timp ce băncile nipone Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. şi Mizuho Financial Group Inc. şi-au majorat prezenţa la Amsterdam, unde au o licenţă bancară care le oferă acces la piaţa Uniunii Europene.
Sursele au dezvăluit că Nomura, care în luna martie a acestui an avea aproximativ 3.000 de angajaţi în Europa, în principal la Londra, a analizat mai multe oraşe în care să îşi găzduiască operaţiunile din UE, inclusiv Munchen, Luxemburg şi Paris. Frankfurt, oraşul unde îşi are sediul Banca Centrală Europeană, a devenit una dintre opţiunile favorite pentru marile bănci precum Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. şi Citigroup Inc. care vor să îşi ofere serviciile în UE şi după Brexit.
Negocierile pentru o ‘retragere ordonată’ a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate luni la Bruxelles de negociatorul-şef al blocului comunitar, Michel Barnier, şi ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, într-o primă întâlnire pentru a stabili priorităţile procesului ‘de divorţ’. Se aşteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârşitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanşarea oficială a procedurii de ieşire de către premierul Theresa May la 29 martie.
Decizia Marii Britanii de a ieşi din UE a determinat marile bănci să îşi înfiinţeze noi centre de operaţiuni în interiorul blocului comunitar pentru a-şi asigura accesul la clienţii din UE. O sursă din interiorul Goldman Sachs a declarat la începutul anului că banca americană analizează mutarea a cel puţin 1.000 de angajaţi la Frankfurt, în condiţiile în care potrivit estimărilor centrului de reflexie Bruegel, Londra ar putea să piardă până la 30.000 de locuri de muncă în sectorul serviciilor financiare după Brexit.