Normele metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării, modificate şi completate de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării, se arată într-un comunicat al Executivului, remis Agerpres.
Economica.net - mie, 31 aug. 2016, 14:14
Normele metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării, modificate şi completate de Guvern

Potrivit sursei citate, este vizată Legea 195/2006, care reglementează principiile generale, regulile procesului de descentralizare, competenţele autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi capacitatea administrativă şi cadrul instituţional pentru desfăşurarea procesului de descentralizare administrativă şi financiară.

‘Actul normativ prevede că grupurile de lucru pentru descentralizarea competenţelor, care vor avea caracter permanent, vor trebui să elaboreze analizele de impact, indicatorii de monitorizare şi evaluare a standardelor de calitate şi a standardelor de cost, precum şi criteriile, indicatorii cantitativi şi calitativi, mecanismele de coordonare metodologică, de monitorizare şi verificare privind organizarea fazelor-pilot’, spune Guvernul.

Conform Executivului, fazele-pilot vor fi realizate în baza unei metodologii-cadru numai atunci când competenţele sunt exercitate direct de către ministere sau alte organe de specialitate la nivel central, fără ca acestea să fie exercitate prin structuri deconcentrate.

‘Pentru a veni în sprijinul ministerelor şi al altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale care deja au descentralizat competenţe şi consideră necesar să îmbunătăţească modul de exercitare a acestora, structura Strategiei pentru îmbunătăţirea modului de exercitare a competenţelor descentralizate va fi reglementată astfel încât să fie clar evidenţiate priorităţile, politicile, cadrul juridic existent, situaţia existentă, concluziile rapoartelor de monitorizare şi evaluare cu privire la modul de exercitare a competenţelor descentralizate, problemele identificate, impactul standardizării din perspectiva standardelor de calitate şi cost aplicate, analiza diagnostic a problemelor identificate, obiectivele şi direcţiile de acţiune, rezultatele aşteptate, indicatorii cantitativi şi calitativi, termenele şi responsabilii’, se arată în comunicat.

Guvernul precizează că aceste modificări au fost necesare întrucât au fost relevate aspecte neclare cu privire la etapele procesului de descentralizare sau cu privire la conţinutul şi la rolul analizelor de impact.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României