Normele metodologice pentru aplicarea OUG vizând susţinerea fermelor de familie, aprobate de Guvern

Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor au fost aprobate miercuri în şedinţa Executivului, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 04 sept. 2013, 15:39
Normele metodologice pentru aplicarea OUG vizând susţinerea fermelor de familie, aprobate de Guvern

Hotărârea de Guvern referitoare la aceste norme conduce la constituirea şi reconstruirea Fondului de microcreditare, definit în proiect ca totalul sumelor alocate de MADR în scopul acordării de microcredite. De asemenea, actul normativ stabileşte condiţiile de acordare a microcreditelor, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Practic, venim cu această HG, după discuţiile avute cu BNR şi cu toate instituţiile din piaţă, venim cu normele metodologice pe baza cărora putem să începem licitaţia pentru a desemna instituţiile financiare bancare sau nebancare ce vor avea acces la o sumă nu foarte mare pentru acest an – sper să fie mai mare în anul viitor – 300 de milioane de lei. Ei vor putea acorda microcredite în condiţii prestabilite prin această HG, deci cu o dobândă decât există în momentul de faţă pe piaţă, cu o perioadă de graţie semnificativă pentru agricultură. Facilitatea suplimentară pe care o putem acorda este că la aceste microcredite se oferă anumite garanţii prin fondul de garantare – 50% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole”, a explicat Daniel Constantin, în conferinţa de presă.

Guvernul a adoptat pe 15 mai o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, care prevede înfiinţarea unui fond de 300 de milioane de lei ce va fi pus la dispoziţia unor instituţii bancare din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani.

„Ministerul Agriculturii a avut în intenţie şi a început să implementeze conceptul de fermă de familie în România. Pe 15 iunie se va deschide o nouă sesiune de primiri de proiecte în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – măsura 121, care va pune accent pe finanţarea fermelor de familie. În completarea acestei măsuri astăzi am aprobat în Guvern o OUG privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie. Această OUG practic vine să completeze înfiinţarea de ferme de familie în România prin oferirea unei componente care a lipsit până acum foarte mult celor care au vrut să dezvolte ferme şi anume partea de cofinanţare. Fermele de familie vor începe să fie finanţate, vor avea nevoie de un sprijin de 40-60%”, afirma, la acea dată, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El preciza că, prin această OUG, Executivul a decis înfiinţarea unui fond de creditare care să ofere microcredite celor care vor să înfiinţeze ferme de familie atât cu ajutorul fondurilor europene, cât şi celor care vor să înceapă acest drum fără bani europeni.

„Practic sunt trei categorii de microcredite care vor fi acordate: pentru realizarea de obiective de investiţii de mici dimensiuni în domeniul agricol neeligibile pentru finanţarea din fonduri europene – limita maximă pentru această categorie fiind de 15.000 de euro. În al doilea rând, asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole – un fel de capital de lucru pe care putem să-l oferim prin această creditare fermierilor, până la 25.000 de euro pe beneficiar”, a explicat Constantin, care a adăugat că a treia componentă – complementară finanţării cu fonduri europene – vizează asigurarea contribuţiei individuale la finanţarea proiectelor de investiţii contractate pentru finanţarea din fonduri europene nerambursabile pentru beneficiarii măsurilor de investiţii din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în special pentru cei care accesează măsura 121 în acest an privind înfiinţarea fermelor de familie.

El a spus că, prin această măsură, beneficiarul va putea merge o singură dată la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, unde va depune atât cererea de finanţare din fonduri europene, cât şi cererea de credit, care va fi transmisă băncii şi ulterior fondului de garantare, fără ca fermierul să mai fie nevoit să se deplaseze la toate instituţiile respective.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...