Normele pentru acordarea voucherelor de vacanţă au fost finalizate. Care sunt noutăţile

Economica.net
17 06. 2015
litoral_eforie_nord2_00143100

,,Primele vouchere ar putea fi emise începând cu 1 iulie 2015, dacă totul se face în timp. Aceste norme au fost făcute în colaborare cu industria, cu specialişti de la noi, de la Autoritate, de la Ministerul Economiei. Am făcut aceste norme închipuindu-ne că noi suntem atât angajatul cât şi angajatorul şi emitentul. Am abordat toate palierele’, a precizat Mirela Matichescu.

Principalele modificări aduse se referă la utilizarea voucherelor de vacanţă pe suport electronic.

Spre exemplu, contractul pentru achiziţionara voucherelor, încheiat între angajator şi unităţile emitente trcuie să mai conţină şi „modalităţi de administrare şi utilizare a vouceherelor de vacanţă pe suport electronic, inclusiv modul în care beneficiarul poate să consulte soldul disponibil la un moment dat pe suportul electronic, procedura de înlocuire sau blocare a voucherelor de vacanţă pe suport electronic în caz de furt ori pierdere, costurile înlocuirii”, potrivit draftului de norme obţinut de ECONOMICA.NET.

În plus, angajatorii sunt obligaţi să-şi instruiască salariaţii să nu vândă voucherele de vacanţă, dar să-i anunţe data la care s-a făcut alimentarea şi valoarea voucherelor de vacanţă transferate pe suportul electronic. Salariaţii vor putea efectua şi tranzacţii on-line cu vouchere de vacanţă.

Va fi interzisă efectuarea de operaţiuni de retragere numerar sau plăţi către alte unităţi care nu sunt afiliate conform legii.

Valabilitatea voucherelor este de un an, iar la sfârşitul acestei perioade sau la data încetării contractului de muncă, angajatul va trebui să restituie voucherele de vacanţă pe suport hartie sau suportul electronic. Dacă un beneficiar utilizează vouchere de vacanţă necuvenite, acesta va fi obligat la plata contravalorii acestora către angajator.

Beneficiarii vor putea utiliza vocuherele de vacanţă pe baza actului de identitate şi doar pentru servicii turistice de la unităţile afiliate. Lista unităţilor turistice autorizată va fi transmisă emitenţilor de vouchere de ANT.

De asemenea, voucherele vor prezenta şi elemente de identitate vizuală a brandului de turism al României, iar emitenţii vor ţine evidenţa tranzacţiilor, printr-un sistem informatic pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.

Tot în cazul voucherelor pe suport electronic, valoarea acestora nu va fi transferată de angajatori beneficarilor, ci de către emitenţii voucherelor, asta dacă angajatorii „au achitat contravalorea nominală a voucherelor de vacanţă pe suport electronic achiziţionate şi costurile legate de emiterea voucherelor de vacanţă pe suprot electronic”.

Proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei Guvernului nr. 8/2014 modifică ordonanţa privind acordarea voucherelor de vacanţă şi a fost adoptat de Parlament în data de 3 iunie 2015. Voucherele vor putea fi folosite doar pe teritoriul României, în limita a şase salarii brute minime pe economie (6.000 lei).