Norofert a finalizat preluarea fabricii de îngrășăminte organice din Filipeştii de Pădure

Norofert a finalizat demersurile de achiziţie a facilităţii de producţie de la Filipeştii de Pădure, o tranzacţie în valoare de un milion de euro, potrivit unui raport al companiei, remis joi seara Bursei de Valori Bucureşti (BVB), relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 17 nov. 2022, 20:40
Norofert a finalizat preluarea fabricii de îngrășăminte organice din Filipeştii de Pădure

„Conducerea Norofert informează piaţa cu privire la finalizarea demersurilor de achiziţie a facilităţii de producţie de la Filipeştii de Pădure, achiziţie aprobată de către acţionarii companiei prin HAGEA nr. 1/16.05.2022. Tranzacţia, în valoare totală de 1.000.000 de euro, a fost finanţată prin 236.800 de euro din fondurile companiei şi 763.200 de euro printr-un credit bancar contractat de la Banca Românească. Creditul a fost contractat în euro, pe o perioadă de 84 luni, având o perioadă de graţie de 6 luni de la data semnării contractului, cu o rată a dobânzii de EURIBOR 6M + 3,4414%/an”, se spune în document.

Fabrica de la Filipeştii de Pădure a fost închiriată începând cu anul 2019, după prima rundă de finanţare realizată printr-un plasament privat. De la acel moment compania Norofert a instalat trei linii de producţie de îngrăşăminte organice – lichide, solide, pastile efervescente şi a început proiectarea unui laborator de cercetare şi multiplicare microorganisme.

„Având în vedere toate investiţiile realizate în incinta imobilului, precum şi a celor planificate pe viitor, conducerea companiei a considerat oportună, din punct de vedere strategic şi financiar, achiziţia acestei proprietăţi”, se precizează în raport.

Norofert este cel mai important producător de inputuri ecologice din România. Compania Norofert a fost fondată în anul 2000 de Florin Popescu şi până astăzi a rămas o afacere de familie, condusă în prezent de fiul acestuia, Vlad Popescu, potrivit site-ului societăţii.

Iniţial, între anii 2000 şi 2010, compania a importat şi distribuit în România inputuri agricole de înaltă calitate produse în occident. În acel moment, Norofert era singura companie care a introdus în România îngrăşăminte avansate din punct de vedere tehnologic. În 2010, Norofert a văzut o nişă care se dezvolta la nivel global în domeniul îngrăşămintelor organice şi s-a repoziţionat către importul de produse ecologice de înaltă calitate din Spania, SUA şi Germania şi distribuirea acestora către fermierii locali.

În anul 2015, anul în care Vlad Popescu a preluat afacerea, compania a renunţat complet la activitatea de import şi a început propria linie de producţie a îngrăşămintelor organice care a crescut constant pe parcursul anilor.

În iulie 2019, compania a realizat un plasament privat pentru acţiunile sale şi, din acel moment, Norofert a început un proces de dezvoltare accelerată. Cu ajutorul capitalului atras de la investitorii pe Bursa de Valori Bucureşti, compania şi-a extins echipa cu 33 membri noi, a închiriat şi dotat o nouă fabrică de 10 ori mai mare decât fabrica anterioară (în prezent cea mai mare unitate de producţie de îngrăşăminte organice din România) cu 4 linii de producţie, pentru îngrăşăminte lichide organice, îngrăşăminte lichide convenţionale, tablete efervescentă şi îngrăşăminte granulare de sol. Portofoliul Norofert a ajuns la peste 60 de produse diferite, grupate în 3 linii principale de la 24 de produse cât aveau înainte de plasamentul privat.

Încurajat de răspunsul pozitiv al investitorilor pe BVB, în ianuarie 2020, Norofert a strâns alte 11,5 milioane de lei prin emiterea de obligaţiuni corporative, listate ulterior pe piaţa AeRO pe 5 iunie 2020 (simbol NRF25). Acest capital a ajutat compania să-şi consolideze prezenţa pe piaţa din SUA, stabilind la mijlocul anului 2020 o filială Norofert în Statul Ohio – Norofert USA, LLC şi obţinerea unei autorizaţii de comercializare a 6 produse Norofert pe piaţa americană.

Compania a intrat la tranzacţionare pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul „NRF” în data de 3 martie 2020. De la listarea pe piaţa AeRO din 3 martie 2020 şi până în prezent, capitalizarea de piaţă a Norofert a crescut de la 20 de milioane lei la peste 138 de milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...