Norofert: Producțiile ecologice le depășesc pe cele obținute în regim convențional, iar prețurile sunt cu 30-40% mai mari

Mircea Fulga, CEO Norofert, cel mai mare producător de inputuri pentru agricultura ecologică, spune că fermierii care au mizat anul acesta pe cultura bio au avut mai mult de câștigat decât cei care cultivă în regim convențional. Seceta i-a afectat mai puțin.
Alina Stanciu - Dum, 21 aug. 2022, 22:30
Norofert: Producțiile ecologice le depășesc pe cele obținute în regim convențional, iar prețurile sunt cu 30-40% mai mari

Producțiile agricole bio nu au fost la fel de afectate de seceta pedologică precum cele în regim convențional,  astfel că și randamentele la hectar au fost mai  mari, potrivit estimărilor lui Mircea Fulga, CEO Norofert, cel mai mare producător de inputuri pentru agricultura bio. În plus, agricultura eco rămâne, în continuare, mai ieftină decât agricultura convențională, nu doar datorită costurilor  mai mici a materiilor prime utilizate , cât și prin costurile energiei și procesului de producție.

„Seceta a afectat diferit zonele țării, de exemplu, în Moldova recoltele au fost foarte slabe, deoarece seceta s-a instalat mult mai devreme și a afectat fazele cheie ale dezvoltării culturilor. În sud și sud-est situația a fost una mai bună pentru culturile de toamnă, dar per total, media culturilor de grâu și de rapiță a fost ușor mai scăzută față de anul 2021. De asemenea, cultura de porumb a fost afectată de seceta din ultimele luni, însă, speranțe mai bune avem pentru floarea soarelui care se prezintă în condiții mai bune. Ceea am observat însă, a fost reziliența culturilor bio la stresul hidric – producțiile ecologice depășindu-le pe cele obținute în regim convențional. Chiar și în practică, singurele culturi care încă sunt verzi la acest moment în câmp sunt cele bio, dat fiind faptul că dezvoltarea lor nu este îngreunată, sau chiar oprită, de aplicarea de tratamente chimice. Îngrășămintele ecologice păstrează apa în sol pentru mai mult timp și nu stresează plantele, neavând chimicale de sinteză”, a explicat, pentru Economica, managerul Norofert.

Înființarea unui hectar bio costă cu 30% mai puțin decât unul convențional

Cât despre costurile fermierilor care au mizat pe agricultura bio, potrivit acestuia, înființarea un hectar bio este costă  cu cel puțin 30% mai puțin decât un hectar convențional. În schimb, chiar și acum, prețurile cu care fermierii își vând marfa au rămas cu 30-40% peste cele ale cerealelor cultivate convențional.

„Agricultura ecologică pleacă, de la bun început, cu un avantaj reprezentat de subvenții în valoare de 293 euro, dacă discutăm aspectul de venituri. De asemenea, trebuie să considerăm nu doar investițiile și veniturile, ci și contextul actual. Dat fiind faptul că se înregistrează creșteri nu doar în ceea ce privește prețurile gazelor și energiei, care nu sunt deloc folosite în agricultura bio, devine clar mai profitabil și rațional să investim într-un hectar cultivat în acest regim. Pe aceste considerente, a înființa un hectar bio este cu cel puțin 30% mai ieftin decât un hectar convențional. Nu în ultimul rând, trebuie inclusă în discuție și diferența de valorificare de până la 30-40%, în funcție de cultură. Ne bucură să vedem că în 2022, mult mai mulți fermieri din convențional au ales să aplice îngrășăminte ecologice în culturile lor, ocazie prin care s-au convins de eficiența acestora, mulți dintre ei trecând cu anumite suprafețe în ecologic”, mai spune managerul.

Producția locală merge aproape exclusiv la export. În România nu există procesare

Din datele Norofert, în momentul de față, cei mai importanți poli geografici pentru culturile ecologice se situează în vestul țării (Arad, Timișoara), Dobrogea, Tulcea, Constanța, sudul țării, dar și în Moldova. Sunt ferme în România care cultivă de la 800 ha și până la peste 5.000 ha în regim ecologic, iar suprafața totală cultivată este de aproximativ 4% din suprafața agricolă a țării. Producția merge în mare parte la export, în țări precum Italia, Austria, Germania, Olanda, Franța, Elveția chiar și America, mai ales din cauza faptului că în România nu există unități de procesare specifice.

„Trading-ul de cereale bio este foarte diferit de trading-ul de cereale obținute în agricultura convențională. Diferențele se datorează trasabilității foarte bine stabilite, care, la rândul său, este generată de certificările obținute pentru fiecare produs în parte. Prognosticul arată destul de bine, tocmai pentru că suprafețele agricole cultivate în regim ecologic se află într-un trend expansiv. (…) Cantitățile exportate sperăm să se mențină la nivelul anului 2021, cel puțin”, mai spune Fulga, potrivit căruia, din punct de vedere logistic, și tradingul cu cereale bio a fost perturbat de războiul cu Ucraina.

Pentru Norofert, trading-ul de cereale este o nouă ramură de business care generează aproximativ 10-15% din cifra afaceri. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 51,5 milioane de lei, în creștere cu 107% față de 2020 și un profit net de 8,2 milioane de lei, cu 63% mai mult comparativ cu anul anterior.

„În pofida circumstanțelor complexe și imprevizibile, ne menținem contractele de trading cu partenerii noștri și eficientizăm pe zi ce trece procesul de ridicare și livrare a cerealelor. Logistic vorbind, agricultura bio este afectată în același mod ca restul piețelor. În speță, asistăm la o creștere a costurilor de transport al mărfurilor, ca rezultat al creșterii prețurilor la combustibil și a presiunii mărfii ce tranzitează România din Ucraina – pentru care nu dispunem de flote suficient de mari. O altă modificare este semnalată și la nivelul cantităților comercializate. Acestea sunt mai mari, deoarece și suprafețele cultivate ecologic în România au crescut în ultimul an. Din păcate, procentul de cereale bio rămase în România este neglijabil din cauza lipsei unităților de procesare”.

Norofert Group este principalul producător de inputuri organice și un jucător cu experiență pe piața agricolă din România. Înființată în 2000 ca afacere de familie, compania a început inițial ca importatoare de îngrășăminte de pe piețele occidentale în România. În 2015, odată cu preluarea afacerii de către Vlad Popescu, compania a început să producă îngrășăminte ecologice, produse fitosanitare organice, cum ar fi insecticide și fungicide precum și tratamente foliare și pentru semințed rețetele sale originale.

Citește și

Norofert, cultura ecologica, cultura bio, Mircea Fulga, costuri agricultura ecologica

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...