Nevoia tot mai mare de baterii pentru mașini electrice a împins multe companii să investească în așa-numitele gigafactory, uzine care pot produce cantități importante de astfel de componente indispensabile într-un moment în care industria auto trece printr-o transformare majoră.
Deși pe continentul european există deja uzine de baterii, unele la doi pași de România, în Ungaria, capacitatea de producție a acestora este mult sub necesar, iar operatorii lor sunt companii asiatice. Alte câteva zeci de gigauzine sunt fie în faza de proiectare fie în cea de construcție.
Northvolt este prima firmă europeană care demarează producția la scară largă a bateriilor pentru vehicule electrice. Totodată, compania suedeză produce un tip de baterii nou și performant, cu dimensiuni și greutăți reduse.
La începutul lui decembrie, CEO-ul Northvolt, Peter Carlsson, declara că noua uzină va demara producția de baterii în 2021 „chiar dacă asta înseamnă ca prima baterie să iasă de pe linia de producție în seara de Revelion”.
Cu acest obiectiv atins, acum șeful Northvolt consideră că livrările către clienți vor începe în 2022, concomitent cu extinderea uzinei din mica localitate suedeză Skelleftea, supranumită „orașul de aur”. Asta pentru că Skelleftea se află într-o zonă minieră cu tradiție din care a fost exploatat în special aur.
Odată cu restrângerea activității miniere, suedezii au găsit o soluție viabilă de a menține locurile de muncă prin dezvoltarea uzinei gigauzinei de baterii a Northvolt.
Compania urmărește ca uzina sa din Suedia să atingă o capacitate de producție de 60 GWh, cea mai mare din Europa la această oră, și o cotă de piață de cel puțin 20% – 25% din piața europeană a bateriilor pentru mașini electrice până în 2030.
Northvolt are deja contracte de furnizare în valoare de peste 30 de miliarde de dolari colaborând cu clienți precum BMW, Scania, Volkswagen, Volvo și Polestar.