Norvegia ar putea întârzia introducerea noii taxe auto din cauza scandalului Volkswagen

Economica.net
29 09. 2015
nissan_leaf_in_bus_lanes_norway_72773800

În mai, Guvernul de la Oslo a introdus un nou sistem de taxare care răsplăteşte maşinile cu emisii scăzute, cum ar fi vehiculele electrice şi hibride.

Dar depistarea vehiculelor cu motoare diesel, echipate cu softul ce permitea manipularea testelor de emisie, ar putea întârzia introducerea noii taxe auto în Norvegia, susţine Terje Breivik.

‘Avem un sistem de taxare a maşinilor care se sprijină pe acurateţea dintre tipul autorizaţiei şi emisiile actuale. Scandalul VW a arătat că este posibil să manipulezi acest tip de autorizaţie’, a declarat oficialul norvegian.

Marţi, compania germană a anunţat că intenţionează să repare până la 11 milioane de vehicule echipate cu motoare diesel la care a fost montat softul ce permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analişti la peste 6,5 miliarde de dolari. Vor fi cinci milioane de maşini ale brandului VW, 2,1 milioane maşini Audi, 1,2 milioane de maşini Skoda şi 1,8 milioane de vehicule comerciale uşoare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor din Germania a confirmat, marţi, că investigatorii germani discută cu Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) în privinţa manipulării testelor de emisie la Volkswagen.

De asemenea, Matthias Mueller, noul director general al Volkswagen, a anunţat, marţi, că în viitor marca VW va deveni ‘la fel de independentă’ ca şi Audi şi Porsche, diviziile de lux care sunt cei mai mari contributori la rezultatele grupului, potrivit textului discursului din care Reuters a obţinut o copie. ‘Pentru mine, noua structură a grupului este primul pas şi, totodată, baza pentru modernizarea Volkswagen’, a spus Mueller.

Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 mărci care aparţin Volkswagen.