Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei după ce a luat locul Rusiei, anticipează exporturi record în acest an. Care este prognoza de preț

Exporturile norvegiene de gaze prin conducte către Europa s-ar putea apropia de cel mai mare nivel din din 2017 încoace, la finalul acestui an, după ce au crescut deja cu 10% până acum perioada scursă din 2024, a declarat șeful operatorului de sistem, Gassco,  pentru Reuters.
Mihai Nicuţ - joi, 29 aug. 2024, 09:39
Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei după ce a luat locul Rusiei, anticipează exporturi record în acest an. Care este prognoza de preț

„În acest an,  până în prezent, ne-am întors într-un fel la nivelurile la care am fost în 2022”, când exporturile au fost aproape de maximul istoric, a declarat pentru Reuters CEO-ul Gassco, Frode Leversund, într-un interviu în marja unei conferințe privind energia. Exporturile au consemat, în 2023, o scădere.

După invadarea Ucrainei de către Moscova, în 2022, și a reducerii livrărilor de gaze rusești, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze al Europei.

La sfârșitul lunii iulie, volumele norvegiene de gaze transportate prin conducte au totalizat 70,2 miliarde de metri cubi (bcm), comparativ cu 64 de miliarde de metri cubi pentru aceeași perioadă a anului trecut, a spus Leversund, într-o declarație cu primele informații din partea Gassco referitoare la volumele livrate în acest an.

Creșterea s-a datorat cererii puternice din partea clienților europeni, disponibilității ridicate a sistemului, întreținerii mai facile și modernizărilor la uzina de procesare Kollsnes, a adăugat CEO-ul.

În 2023, Gassco a livrat 109,1 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz prin rețeaua sa de conducte de 8.800 km către Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania și Danemarca, în scădere cu 6,7% față de 116,9 miliarde metri cubi cu un an mai devreme.

O creștere cu 10% pe parcursul întregului an 2024 ar putea duce la livrări care ar putea depăși recordul de 117,4 miliarde de metri cubi atins în 2017.

„Nu voi spune că va exista un record de export, dar vom vedea cifre în jurul celor mai mari livrări pe care le-am avut, pe baza ipotezelor actuale”, a spus Leversund.

Aproximativ 95% din exporturile de gaze ale Norvegiei trec prin conducte, în timp ce alte 5% provin din gaze naturale lichefiate din afara sistemului Gassco.

Sistemul de gaz norvegian intră în sezonul de vârf de mentenanță de la sfârșitul lunii august, programat pentru a se asigura că este funcțional la capacitate pentru a se putea onora cererea crescută din perioada iernii.

Având în vedere poziția dominantă de furnizor a Norvegiei, orice probleme neprevăzute și întârzieri pot duce rapid la creșterea prețurilor la gaze.

Siguranța sistemului norvegian a fost, de asemenea, controlată mai atent de la distrugerea conductelor de gaz submarine ruso-germane Nord Stream în 2022, Gassco supraveghend regulat conductele norvegiene.

„Anul acesta am efectuat o inspecție completă a conductelor”, a spus Leversund, care a refuzat explicit să nominalizeze vreo instalație anume din sistemul norvegian. Luni, serviciile de securitate din șapte țări europene au informat directorii și oficialii norvegieni din domeniul energiei despre ceea ce ei au considerat că sunt amenințări rusești la adresa infrastructurii critice.

Progoza de preț: între 30 și 40 de euro/MWh de gaze, pe termen lung

Compania norvegiană Equinor, care a devenit, după ce Gazprom a fost detronată, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, se așteaptă ca prețul gazelor să rămână între 30 și 40 de euro pe MWh pe termen lung, potrivit vicepreședintelui executiv al companiei, Kjetil Hove.

„Suntem optimiști cu privire la prețurile gazelor pentru mulți ani de acum înainte. Acestea sunt nivelurile de preț pe care ne așteptăm să le vedem. Vorbim despre o perioadă de cel puțin până în 2035”, a spus el.

Hove a menționat că gazul natural lichefiat (LNG) este acum principalul factor de influență al prețurilor pe piața europeană a gazelor, dar a subliniat că gazul de conductă din Norvegia, care concurează cu LNG, rămâne foarte atractiv.

Vicepreședintele executiv a mai menționat că Equinor intenționează să investească 5-6 miliarde de euro anual în proiecte offshore norvegiene până în 2035. Compania își propune să mențină niveluri de producție de petrol și gaze similare cu cele actuale în următorul deceniu.

Citește și:

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...