Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei după ce a luat locul Rusiei, anticipează exporturi record în acest an. Care este prognoza de preț

Exporturile norvegiene de gaze prin conducte către Europa s-ar putea apropia de cel mai mare nivel din din 2017 încoace, la finalul acestui an, după ce au crescut deja cu 10% până acum perioada scursă din 2024, a declarat șeful operatorului de sistem, Gassco,  pentru Reuters.
Mihai Nicuţ - joi, 29 aug. 2024, 09:39
Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei după ce a luat locul Rusiei, anticipează exporturi record în acest an. Care este prognoza de preț

„În acest an,  până în prezent, ne-am întors într-un fel la nivelurile la care am fost în 2022”, când exporturile au fost aproape de maximul istoric, a declarat pentru Reuters CEO-ul Gassco, Frode Leversund, într-un interviu în marja unei conferințe privind energia. Exporturile au consemat, în 2023, o scădere.

După invadarea Ucrainei de către Moscova, în 2022, și a reducerii livrărilor de gaze rusești, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze al Europei.

La sfârșitul lunii iulie, volumele norvegiene de gaze transportate prin conducte au totalizat 70,2 miliarde de metri cubi (bcm), comparativ cu 64 de miliarde de metri cubi pentru aceeași perioadă a anului trecut, a spus Leversund, într-o declarație cu primele informații din partea Gassco referitoare la volumele livrate în acest an.

Creșterea s-a datorat cererii puternice din partea clienților europeni, disponibilității ridicate a sistemului, întreținerii mai facile și modernizărilor la uzina de procesare Kollsnes, a adăugat CEO-ul.

În 2023, Gassco a livrat 109,1 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz prin rețeaua sa de conducte de 8.800 km către Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania și Danemarca, în scădere cu 6,7% față de 116,9 miliarde metri cubi cu un an mai devreme.

O creștere cu 10% pe parcursul întregului an 2024 ar putea duce la livrări care ar putea depăși recordul de 117,4 miliarde de metri cubi atins în 2017.

„Nu voi spune că va exista un record de export, dar vom vedea cifre în jurul celor mai mari livrări pe care le-am avut, pe baza ipotezelor actuale”, a spus Leversund.

Aproximativ 95% din exporturile de gaze ale Norvegiei trec prin conducte, în timp ce alte 5% provin din gaze naturale lichefiate din afara sistemului Gassco.

Sistemul de gaz norvegian intră în sezonul de vârf de mentenanță de la sfârșitul lunii august, programat pentru a se asigura că este funcțional la capacitate pentru a se putea onora cererea crescută din perioada iernii.

Având în vedere poziția dominantă de furnizor a Norvegiei, orice probleme neprevăzute și întârzieri pot duce rapid la creșterea prețurilor la gaze.

Siguranța sistemului norvegian a fost, de asemenea, controlată mai atent de la distrugerea conductelor de gaz submarine ruso-germane Nord Stream în 2022, Gassco supraveghend regulat conductele norvegiene.

„Anul acesta am efectuat o inspecție completă a conductelor”, a spus Leversund, care a refuzat explicit să nominalizeze vreo instalație anume din sistemul norvegian. Luni, serviciile de securitate din șapte țări europene au informat directorii și oficialii norvegieni din domeniul energiei despre ceea ce ei au considerat că sunt amenințări rusești la adresa infrastructurii critice.

Progoza de preț: între 30 și 40 de euro/MWh de gaze, pe termen lung

Compania norvegiană Equinor, care a devenit, după ce Gazprom a fost detronată, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, se așteaptă ca prețul gazelor să rămână între 30 și 40 de euro pe MWh pe termen lung, potrivit vicepreședintelui executiv al companiei, Kjetil Hove.

„Suntem optimiști cu privire la prețurile gazelor pentru mulți ani de acum înainte. Acestea sunt nivelurile de preț pe care ne așteptăm să le vedem. Vorbim despre o perioadă de cel puțin până în 2035”, a spus el.

Hove a menționat că gazul natural lichefiat (LNG) este acum principalul factor de influență al prețurilor pe piața europeană a gazelor, dar a subliniat că gazul de conductă din Norvegia, care concurează cu LNG, rămâne foarte atractiv.

Vicepreședintele executiv a mai menționat că Equinor intenționează să investească 5-6 miliarde de euro anual în proiecte offshore norvegiene până în 2035. Compania își propune să mențină niveluri de producție de petrol și gaze similare cu cele actuale în următorul deceniu.

Citește și:

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei......
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui 2024
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui ...
Medikali, clinică medicală privată cu acționariat 100% românesc și care aniversează doi ani de activitate, anunță ...