Ironia sorţii face ca decizia de a închide această bază, care în noile condiţii a redobândit o importanţă uriaşă, să fi fost luată de guvernul condus de premierul Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, care din noua sa funcţie îndeamnă ţările membre să-şi crească bugetele pentru apărare, scrie Agerpres.
Teren de vânătoare pentru submarinele sovietice şi ale NATO în timpul Războiului Rece, apele Oceanului Arctic au redobândit o importanţă strategică având în vedere tensiunile recente între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică, niciodată atât de acute de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Fără să anticipeze o astfel de creştere în putere a Rusiei, care a desfăşurat în Marea Barents impozanta sa Flotă a Nordului, Norvegia a decis în 2008, într-un context regional paşnic, să vândă baza Olavsvern, situată în apropiere de Tromsa.
Renunţând la acest enorm complex logistic adăpostit în măruntaiele unui munte, ţara scandinavă şi-a privat submarinele de un punct de sprijin esenţial în Marele Nord, forţându-le să facă suplimentar sute de kilometri pentru a se ralia la ceea ce constituie teatrul lor principal de operaţiuni.
Şapte ani mai târziu, decizia puterii politice alimentează în continuare resentimente, în special în rândul ofiţerilor superiori în rezervă, care îşi exprimă mai repede opinia decât colegii lor în activitate.
‘Am vândut singura bază demnă de acest nume. Este o nebunie pură’, a declarat fostul viceamiral Einar Skorgen, ex-comandant al marinei din nordul Norvegiei.
‘Suntem singuri cu Rusia, care operează în permanenţă în Marea Barents, unde avem o graniţă comună. Este evident că marina noastră ar fi trebuit să staţioneze aici, inclusiv submarinele noastre’, şi-a exprimat el regretul.
După ce a fost scoasă la vânzare pe un site de anunţuri online şi nu s-a găsit un cumpărător, baza, care a costat 4 miliarde de coroane (aproximativ 500 milioane de euro) şi a fost finanţată de NATO, a fost vândută pentru mai puţin de 40 milioane de euro unui om de afaceri local.
În prezent, aceasta este închiriată de nave ruseşti de cercetare sau de colectare a datelor seismice.
‘Nu mai este nimic secret în jurul acestei baze’, a spus noul proprietar, Gunnar Wilhelmsen. ‘De când armata şi NATO au convenit s-o scoată la vânzare pe internet, a fost fotografiat fiecare colţ’ al ei, a explicat el pentru AFP.
Baza Olavsvern este o ‘pierdere dublă pentru ţara noastră: apărarea norvegiană a pierdut o bază importantă şi acum nave ruseşti sunt ancorate acolo’, şi-a exprimat regretul fostul viceamerial Jan Reksten, fost număr doi în armata norvegiană. ‘Rusia este o ţară unde statul are un cuvânt de spus în toate activităţile comerciale sau semipublice. Este clar că puţini oameni ştiu ce se întâmplă cu aceste vase’ care staţionează aici, a mai adăugat el.
Chiar dacă majoritatea politică s-a schimbat în Norvegia de atunci, actualul guvern rămâne surd la protestele militarilor.
‘Nu se pune problema reinstalării activităţii militare la Olavsvern’, a afirmat Audun Halvorsen, consilier politic în cadrul Ministerului Apărării, adăugând că proprietarul bazei dispune cum consideră de cuviinţă de aceasta, iar Ministerul Apărării nu are autoritatea de a impune restricţii şi nici mandat pentru a controla navele civile care andochează acolo.