OMV deţine o participaţie de 25% la Wisting, ceilalţi acţionari fiind compania energetică norvegiană Equinor, societatea norvegiană de stat Petoro şi firma Idemitsu din Japonia.
Resursele recuperabile din noul zăcământ sunt estimate acum la 440 de milioane de barili de ţiţei, faţă de 350 de milioane de barili previzionate anterior, după noile foraje, a anunţat luni OMV.
Knut Mauseth a declarat pentru Reuters, în marja unei conferinţe pe teme energetice, că OMV intenţionează să facă o investiţie iniţială de 40 – 50 miliarde de coroane norvegiene (4,7 – 5,9 miliarde de dolari) pentru a dezvolta noul zăcământ.
Wisting este cel mai nordic zăcământ de petrol norvegian, aflat la 300 de kilometri nord de teritoriul Norvegiei, în Marea Barents.
Guvernul de la Oslo sprijină dezvoltarea noilor zăcăminte de petrol şi gaze din Marea Barents de către firmele energetice şi ia în considerare construirea unui terminal petrolier pe teritoriul ţării pentru a gestiona exporturile de ţiţei din zăcămintele aflate în largul mării.
Totuşi, OMV nu crede că un terminal ar fi viabil din punct de vedere economic, a explicat Mauseth.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească integrată de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).