„Tovarăşii” s-au strâns încă de dimineaţă la mormântul soţilor Ceauşescu din Cimitirul Ghencea Civil, cu steaguri roşii cu „secera şi ciocanul” şi pancarte cu mesaje anti-capitaliste. Iniţial, viscolul, zăpada de un metru de pe morminte, dar şi mutarea cuplului dictatorial în urma deshumării din 21 iulie 2010, i-au derutat pe unii nostalgici.
Membrii PCR au depus două coroane de flori pe mormântul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu, i-au elogiat, iar la sfârşitul discursurilor secretarul Biroului Executiv al PCR, Stan Dumitrică, a vărsat, simbolic, vin roşu pe mormânt, spunând „Dumnezeu să-l ierte!”, invocarea divinităţii fiind repetată de toţi comuniştii.
Stan Dumitrică a mai spus că până şi preşedintele american Barack Obama condamnă capitalismul şi că Nicolae Ceauşescu ar merita o statuie în faţa Casei Poporului pentru că „el a făcut-o”, dar şi Ion Iliescu, cu menţiunea ca statuia acestuia din urmă să fie amplasată în faţa a ceea ce „a făcut el”.
Întâmplarea face ca tovarăşul Stan Dumitrică – a cărui funcţie în partid i-ar aduce rolul de prim-ministru în puţin probabila viitoare guvernare a PCR – este tot scund, a lucrat „la fiare” în mandatul lui Nicolae Ceauşescu şi în străinătate după evenimentele din 1989.
După ce s-a încălzit cu, poate, un strop de vin mai mult, tovarăşul secretar al Biroului Executiv al PCR şi-a apotrofat un mai tânăr coleg de partid care se apucase să cânte Internaţionala Socialistă începând cu refrenul.
„Păi vezi că nu ştii? Începe aşa: Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii / Voi, osîndiţi la foame, sus! / Să fiarbă-n inimi răzvrătirea / Să-nceapă al lumii vechi apus! / Sfîrşiţi odată cu trecutul negru, / Sculaţi, popor de osîndiţi! / Azi nu sînteţi nimic în lume, / Luptaţi ca totul voi să fiţi!„, a recitat secretarul Biroului Executiv al PCR, e drept, nu din minte, ci de pe o hârtie imprimată.
Tovarăşul secretar al Biroului Executiv al PCR a fost susţinut, în demersul său liric, de un alt coleg de partid cu ajutorul soneriei „Internaţionalei…” care se auzea dintr-un „produs imperialist”, respectiv un telefon mobil, despre care acesta din urmă susţinea că sună astfel în mod uzual.
La sfârşit, o femeie în vârstă a scos dintr-o sacoşă o colivă învelită într-un staniol şi mai multe „pacheţele cu mâncare”, spunând că a pus ce a avut pe-acasă.
Femeia a ignorat întrebarea legată de modul în care se împacă obiceiurile ortodoxe cu ateismul ideologiei marxiste, convinsă fiind de faptul că „Ceauşescu avea icoane în casă”.
La mormântul cuplului au fost împărţite calendare mici cu chipurile foştilor lideri comunişti Gheorghe Gheorghiu Dej, Gheorghe Apostol şi Nicolae Ceaşuşescu.