Acest nou cadru vizează asigurarea continuării îndeplinirii de către UE a rolului de lider în promovarea unor standarde înalte în materie de condiţii de muncă, atât în Europa, cât şi la nivel internaţional, în conformitate cu Strategia Europa 2020.
‘Astăzi, reînnoim angajamentul Comisiei de a îmbunătăţi continuu condiţiile de muncă ale lucrătorilor din UE. Aceştia au dreptul să lucreze fără să se expună unor riscuri la adresa sănătăţii sau a siguranţei la locul de muncă. Totuşi, în UE, în fiecare an, peste 3 milioane de lucrători sunt victime ale unor accidente grave la locul de muncă, soldate cu 4000 de decese. Accidentele de la locul de muncă şi bolile profesionale afectează toate sectoarele şi profesiile, indiferent dacă lucrătorii activează într-un birou, conduc un camion sau lucrează într-o mină sau pe un şantier de construcţii. Ele nu cauzează doar suferinţe personale, ci sunt grevate şi de costuri mari pentru întreprinderi şi pentru societate în ansamblu. Acest nou cadru strategic urmăreşte să contribuie la îmbunătăţirea calităţii locurilor de muncă şi a satisfacţiei la locul de muncă, îmbunătăţind, în acelaşi timp, competitivitatea şi productivitatea întreprinderilor europene, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, reducând astfel costurile sistemelor de securitate socială’, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, într-o conferinţă de presă la sediul Comisiei Europene.
În cadrul strategic sunt identificate trei mari provocări în materie de sănătate şi securitate la locul de muncă: îmbunătăţirea implementării normelor existente în domeniul sănătăţii şi securităţii, în particular prin creşterea capacităţii microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici de a institui strategii efective şi eficiente de prevenire a riscurilor, îmbunătăţirea prevenirii bolilor profesionale prin combaterea riscurilor noi şi emergente, fără neglijarea celor existente, luarea în considerare a îmbătrânirii forţei de muncă din UE.
Noul cadru vizează şapte obiective strategice: consolidarea în continuare a strategiilor naţionale în materie de sănătate şi securitate, oferirea de sprijin practic întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor pentru a le ajuta să aplice mai bine normele în materie de sănătate şi securitate, îmbunătăţirea aplicării măsurilor de asigurare a respectării legislaţiei de către statele membre, simplificarea legislaţiei existente, abordarea fenomenului de îmbătrânire a forţei de muncă din Europa şi îmbunătăţirea prevenirii bolilor profesionale, îmbunătăţirea colectării datelor statistice pentru a dispune de informaţii de o mai bună calitate şi dezvoltarea instrumentelor de monitorizare, precum şi consolidarea coordonării cu organizaţii internaţionale.
În cadrul strategic sunt identificate instrumente pentru a implementa aceste acţiuni, între acestea fiind dialogul social, campaniile de informare pe scara largă, aplicarea măsurilor de asigurare a respectării legislaţiei UE, realizarea de sinergii cu alte domenii de politici (de exemplu, sănătatea publică, învăţământul). Pentru a sprijini implementarea normelor în materie de sănătate şi securitate, sunt disponibile fonduri UE, cum ar fi Fondul Social European (FSE) şi Programul Uniunii Europene pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială (EaSI).
Cadrul va fi revizuit în 2016 pentru a ţine seama de implementarea sa şi pentru a se lua în considerare rezultatele evaluării cuprinzătoare, în curs de desfăşurare, a legislaţiei UE în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, care vor fi disponibile până la sfârşitul anului 2015.