Nou protest la RAAN: Angajaţii solicită plata salariilor şi bani pentru funcţionare

Circa 400 de angajaţi ai platformei Romag Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) protestează, miercuri, în faţa unităţii, refuzând să intre în turele I şi II, nemulţumiţi că banii alocaţi de Guvern pentru salarii şi achiziţia de materie primă nu au intrat în conturile companiei, transmite Mediafax.
Economica.net - mie, 05 aug. 2015, 13:34
Nou protest la RAAN: Angajaţii solicită plata salariilor şi bani pentru funcţionare

Protestul pe platforma Romag Prod din cadrul RAAN a început, miercuri, la ora 7.00, când aproximativ 200 de angajaţi ar fi trebuit să intre la lucru în tura I. Aceştia au refuzat însă să îi înlocuiască pe colegii din tura III, nemulţumiţi că nu au primit salariile de două luni, şi au rămas la intrarea în unitate, transmite corespondentul Mediafax.

„Pe lună, două milioane plătesc numai tratamentul de inimă, bolnav de hepatită, operat de hernie de disc şi cardiac. Cu ce trăiesc?!”, a spus un salariat al Romag Prod.

Întrucât cei 200 de angajaţi din tura I au refuzat să intre la lucru, în unitate au rămas cei care se aflau în tura a III-a. Ei se află acolo şi la ora transmiterii acestei ştiri, în timp ce alţi 200 de salariaţi, care urmau să intre în tura a II-a, li s-au alăturat celor din faţa unităţii.

Pe lângă restanţa salarială de două luni, oamenii sunt nemulţumiţi că Romag Prod nu mai are cărbune pentru funcţionarea instalaţiilor decât până luni, potrivit sindicatelor, întrucât furnizorul a oprit livrările din cauza datoriilor neplătite.

Directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek, a declarat, miercuri, că suma de 25 de milioane de lei a fost alocată RAAN prin ordonanţă de Guvern, dar deocamdată banii nu au intrat în conturile companiei.

„Există un semnal pozitiv, faptul că a fost aprobată ordonanţa pentru achiziţia de apă grea în valoare de 25 de milioane. E Ordonanţa 20/3 august 2015, dar problema se pune cât de repede vin aceşti bani. Am vorbit cu cei de la rezerva de stat, ei vor prelua apa grea în momentul în care se va primi acceptul şi se va face contractul cu ei. Pot fi câteva zile, poate fi o săptămână. Problema noastră este de a lua o decizie. Fabrica asta are o cantitate mare de hidrogen sulfurat care trebuie gestionată corespunzător. Înţeleg protestul oamenilor, nu mă pot opune la aşa ceva, este dreptul lor, dar trebuie gestionate şi aceste instalaţii, şi această cantitate de hidrogen sulfurat trebuie scoasă, evacuată în siguranţă, pentru a nu crea victime. Asta este problema care mă frământă la ora actuală”, a declarat directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek.

RAAN datorează Complexului Energetic Oltenia suma de 128.582.978 lei pentru cărbunele energetic livrat.

Liderii de sindicat spun că suma de 25 de milioane de lei, necesară achitării unei părţi din datorii pentru reluarea livrării, plăţii salariilor şi continuării activităţii a fost repartizată la Ministerul Afacerilor Interne, dar nu a fost deblocată.

Miercuri, liderul sindicatului de la Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat că se află la Bucureşti în vederea unor discuţii cu reprezentanţii Ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor ca banii să se deblocheze.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Guvernului care ştiu situaţia delicată a RAAN sunt în concediu, iar problema s-ar putea rezolva abia spre sfârşitul lunii august, după o şedinţă CSAT în care să fie aprobate anumite documente necesare deblocării banilor.

Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo şi două marşuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Citeşte continuarea aici.

Te-ar mai putea interesa și
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României, cel puțin pe termen scurt. Vom afla cine va fi prim ministru, dar și cine va conduce cele două camere ale Parlamentului, Senatul și......
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...