Deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între România şi Bulgaria, care va fi în regim de bac, pregătită de executiv – proiect

21 04. 2024
puncte trecere a frontierei

Executivul a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Giurgiu – Ruse II, în regim de bac.

Context

Guvernul României şi cel al Republicii Bulgaria au semnat un acord privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse II, în regim de bac, la 29 aprilie 2022, la Bucureşti, oficializat prin HG nr. 1.196 /2022.

La aproape doi de la semnarea acordului, guvernul a lansat în transparenţă decizională proiectul de HG care reglementează personalul, spaţiile, dotările necesare Poliţiei de Frontieră Române şi pe cele ale CNAIR, precum şi spaţiile şi dotările necesare ANAF pentru punctul de trecere a frontierei Giurgiu – Ruse II, în regim de bac.

Ce scrie în proiectul de HG consultat de Economica.net

Proiectul de act normativ reglementează deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Giurgiu – Ruse II, în regim de bac, în sectorul dintre kilometrul fluvial 490,200 pe malul drept al fluviului Dunărea și kilometrul fluvial 489,500 (Ostrovul Mocănaşul), pentru transportul de vehicule cu motor şi pasageri cu bacul.

Programul de lucru al punctului internaţional de trecere a frontierei de stat este permanent.

Prin punctul de trecere a frontierei de stat traficul este limitat la autovehicule cu masa totală de până la 40 tone.

Punctul de trecere a frontierei de stat va fi operaţional după realizarea infrastructurii, asigurarea personalului şi a utilităţilor necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a controlului de frontieră.

Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Poliţiei de Frontieră Române din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne.
Posturile pe care sunt numiți funcționarii care exercită controlul specific al ANAF se încadrează în numărul total de posturi aferent funcționării Direcției generale antifraudă fiscală, iar poziţiile necesare efectuării controlului specific de către CNAIR vor fi asigurate din numărul total de posturi aprobat pentru această companie. Cheltuielile de personal, pentru dotări şi alte amenajări specifice se suportă de fiecare ordonator de credite pentru instituţiile care desfăşoară activităţi în punctul de trecere a frontierei.
CNAIR va face demersurile necesare pentru asigurarea legăturii rutiere cu punctul internațional de trecere a frontierei de stat printr-un drum național, mai scrie în proiectul de HG consultat de Economica.net.

Captură foto din aplicaţia online a Poliţiei de Frontieră în care sunt estimaţi timpii de aşteptare la punctele de trecere a frontierei. 

Amintim că în mai 2005, guvernul a decis să închidă punctul de control pentru trecerea frontierei Giurgiu – Ruse km 489 + 500 (Ostrovul Mocănaşul), pentru traficul internaţional de călători şi mărfuri, înfiinţat în 1994 prin HG nr. 699 din 14 decembrie 1993. Decizia a fost luată în urma monitorizărilor făcute de Autoritatea Naţională a Vămilor care au scos în evidenţă un volum de activitate extrem de mic la acest punct de trecere a frontierei, a spus atunci executivul.

Sursă foto: Poliţia de Frontieră.