Nou record de preț negativ la energie electrică, în piața spot de la București: mâine după amiază energia costă minus 55 de euro/MWh
Pentru al treilea week-end la rând asistăm la prețuri negative în piața spot de energie electrică. Astfel, prețul orar al pieței pentru ziua următoare (PZU) pentru energia electrică tranzacționată azi cu livrare sâmbătă este negativ în șase intervale orare ale zilei și zero în altul, potrivit datelor operatorului pieței.
În intervalul orar 15.00, prețul orar coboară până la nivelul de – 273 de lei/MWh, deci minus 55 de euro.
În intervalul cu prețul negativ de -273 lei/MWh al zilei de mâine va intra masiv energie electrică în rețeaua românească prin mecanismul de cuplare al piețelor spot, la o putere de aproape 1.900 MW, iar o parte din ea va trece de la noi în rețeaua bulgară, spre care avem un export fizic prin PZU cuplat la o putere de 1.600 MW.
De altfel, cu excepția a trei intervale orare, prin mecanismul de cuplare intră mâine energie electrică din rețeaua ungară toată ziua. Asta înseamnă că de fapt prețul negativ este cauzat de energia electrică produsă în exces în vestul Europei, în special din regenerabile. De altfel, în același interval orar pe piețele spot din Germania și Franța era acelați preț, minus 55 de euro/MWh.
Prețurile negative nu ajută clienții, spune ministrul Burduja
Ministrul Sebastian Burduja, a fost întrebat ce înseamnă pentru consumatori şi pentru sistemul energetic faptul că timp de două weekend-uri la rând au fost preţuri negative la energie pe piaţa spot
„Aşa cum ştiţi, preţurile energiei electrice sunt plafonate la consumatorul final, deci asta nu va afecta în niciun fel românii. Dar sunt două probleme. Pe de o parte, din punct de vedere economic, ar fi mult mai înţelept pentru România să aibă consum mai mare, deci să folosească energia care poate fi produsă – şi aici e nevoie de o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja dezvoltarea economică, marii consumatori de energie”, a explicat ministrul, ieri, deci înainte de a vedea și acest al treileaa week-end cu prețuri negaticve.
El a spus că este foarte greu de gestionat un echilibru în sistemul energetic național, atâta vreme cât există o producție foarte mare de energie regenerabilă, intermitentă, iar ponderea acesteia va crește, și a spus din nou că stocarea este imperios necesară.
„Împreună cu Dispeceratul Energetic Naţional, cu Transelectrica, noi ne străduim să găsim aceste soluţii, să încurajăm capacităţile de stocare şi hidrocentralele cu acumulare prin pompare. Sigur, bateriile se pot instala într-un termen mult mai scurt decât se poate realiza o investiţie de tip Tarniţa-Lăpuşteşti, trebuie să fim realişti, dar pe toate aceste dimensiuni noi ne străduim să găsim soluţii”, a spus Burduja.
Citește și: