Nou record: Pentru a treia zi la rând prețul spot al energiei din România bate nivelul maxim al anului mâine seară. Prețul a depășit 3.300 de lei/MWh

11 07. 2024
bulb-5665770_960_720

Energia cu livrare mâine, 12 iulie,  în intervalele orare 20 și 21 ale zilei, deci atunci când nu există energie din surse fotovoltiace și se înregistrează vârful de consum de seară, s-a tranzacționat azi pe piața pentru ziua următoare (PZU), la prețuri de peste 3.000 de lei/MWh.

Cel mai mare preț orar a este întregistrat la ora 21.00, când s-a ajuns la uluitorul nivel de 3.327 de lei/MWh, adică 669 de euro/MWh. Este cel mai mare preț orar din acest an din România, iar precedentul record a fost atins chiar ieri, asta după ce am avut, cu o zi în urmă, ultimul record spulberat.

Ca de obicei, prețul crește extraordinar de mult în orele de seară, iar, în intervalul orar în care am înregistrat acest record de preț, prin mecanismul de cuplare importam energie electrică atât din Ungaria, la o putere de 72 MW, cât și din Bulgaria, la 1.024 MW – singurele piețe din mecanismul de cuplare cu care avem conexiune fizică. Situația este identică cu cea din ultimele zile, de fapt.

Prețul mediu al zilei de 12 august este de 212 euro/MWh, al doilea cel mai mare din Europa, după cel din Ungaria – situație întâlnită și în ultimele două zile. Prețul vecinilor noștri este de 230 de euro/MWh.

Pe de altă parte, nu este exclus ca prețul mare din zona noastră să fie datorat și exporturilor de energie electrică spre Ucraina, care se întâmplă atât comercial, cât și sub forma ajutorului de avarie.

Ucraina continuă să importe energie electrică din Polonia, Ungaria, România, Slovacia şi Republica Moldova pentru a acoperi deficitul de producţie al ţării determinat de opt atacuri masive ale Rusiei asupra sistemului său energetic, de la începutul anului, a anunţat, joi, compania naţională de electricitate Ukrenergo. Azi dimineață, compania ucraineană anunța că temperaturile ridicate vor duce la o majorare a cererii de electricitate cu 7% comparativ cu ziua anterioară,

Ukrenergo şi alte companii care operează în sector apelează zilnic la întreruperi programate ale alimentării cu energie electrică în toată ţara pentru a atenua deficitul cauza de bombardamentele ruse, care au distrus anul acesta capacităţi de generare din Ucraina de 9 GW.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit ieri, câteva explicații referitoare la prețurile mari din ultima vreme. Puteți citi mai multe la acest link: