Nou record pentru energia fotovoltaică în Europa, în martie 2025, dar dependența de combustibilii fosili scumpi persistă – Eurelectric

Energia solară stabilește un nou record istoric în producția de energie, prețurile scad, dar dependența Europei de combustibili fosili persistă, arată Eurelectric, asociația industriei electrice din Europa. 
Mihai Nicuţ - mar, 01 apr. 2025, 12:29
Nou record pentru energia fotovoltaică în Europa, în martie 2025, dar dependența de combustibilii fosili scumpi persistă - Eurelectric

Energia fotovoltaică a stabilit un nou record istoric în producția de energie electrică în luna martie, pentru a treia lună consecutiv, reprezentând peste 10% din mixul energetic al Europei, conform datelor Eurelectric.

Această creștere a energiei solare, combinată cu o producție nucleară îmbunătățită și condiții meteorologice mai blânde, a redus prețurile energiei electrice la 90 euro/MWh, comparativ cu maximele de 126 euro/MWh din februarie și 112 euro/MWh din ianuarie.

Creșterea prețurilor din lunile anterioare a fost cauzată de o producție redusă a energiei eoliene, o cerere mai mare de energie electrică și cele mai ridicate prețuri ale gazelor din ultimii doi ani, pe fondul tensiunilor geopolitice globale și al întreruperilor din Norvegia. Europa are nevoie urgentă de un sistem energetic mai curat și mai flexibil, arată organizația.

În luna martie, energia solară a contribuit semnificativ la reducerea prețurilor ridicate la electricitate datorită unor zile mai însorite și a unei capacități sporite, cu 65 GW adăugați doar în 2024. Astfel, ponderea energiei regenerabile în mixul energetic a fost cu 15% mai mare în martie comparativ cu februarie, dar încă cu 1% mai mică decât în martie 2024. De asemenea, energia nucleară a ajutat la scăderea prețurilor, crescându-și ponderea în producția de energie de la 24% în martie 2024 la 26% în 2025, odată cu repunerea în funcțiune a unor reactoare nucleare franceze, mai spune organizația.

În ciuda acestor progrese, prețul mediu al energiei electrice pe piața spot în primul trimestru al anului 2025 a rămas cu 51% mai mare decât media primului trimestru din 2024. Această creștere a fost determinată în principal de prețurile mai ridicate ale gazelor, care au crescut cu 33% în aceeași perioadă.

Pe măsură ce cererea de energie electrică a crescut în ianuarie și februarie, disponibilitatea redusă a energiei eoliene, capacitatea limitată de stocare și flexibilitate au dus la o dependență mai mare de gaz pentru producerea de electricitate, ceea ce a condus la creșterea prețurilor. Deși producția din combustibili fosili a scăzut cu 15% față de luna precedentă, aceasta a rămas cu 16% mai mare decât în martie 2024, ceea ce indică faptul că Europa încă se bazează pe gaz și cărbune în perioadele de cerere ridicată.

„Europa rămâne prea vulnerabilă la fluctuațiile prețurilor combustibililor fosili, mai ales în perioadele de cerere ridicată de energie electrică. Pentru a contracara acest lucru, trebuie să accelerăm implementarea tehnologiilor de răspuns la cerere și de stocare și să stimulăm utilizarea contractelor pe termen lung de achiziție a energiei electrice”, a declarat Kristian Ruby, Secretar General al Eurelectric.

“Mecanismele de capacitate și schemele de sprijin pentru flexibilitate pot încuraja investițiile necesare în acest domeniu, atunci când semnalele de preț nu sunt suficiente. Totuși, utilizarea și designul acestora diferă în Europa, ceea ce face ca implementarea lor să fie mai complexă. Dezvoltarea unor linii directoare la nivelul UE ar putea ajuta la armonizarea și integrarea transfrontalieră a acestora, cu condiția să rămână bazate pe piață și deschise tuturor tehnologiilor.

Flexibilitatea este, de asemenea, esențială pentru gestionarea tot mai frecventă a prețurilor negative. Pe măsură ce producția de energie solară a crescut în martie, prețurile negative au revenit, în special în țările nordice și vest-europene. În Suedia, de exemplu, s-au înregistrat 88 de intervale cu prețuri negative, iar în Polonia – 55”, mai arată organizația.

Eurelectric solicită implementarea rapidă a reformei pieței de energie electrică pentru a stimula flexibilitatea, a asigura stabilitatea prețurilor pe termen lung și a reduce dependența Europei de surse de energie cu risc ridicat.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română va avea pentru prima dată un reprezentant oficial în cadrul UPU
Poșta Română va avea pentru prima dată un reprezentant oficial în cadrul UPU
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) are pentru prima dată un reprezentant oficial desemnat în cadrul Biroului Internaţional al Uniunii Poştale Universale (UPU), această nominalizare......
Ce a spus președintele Austriei despre activitatea OMV din România și despre gazele din Marea Neagră
Ce a spus președintele Austriei despre activitatea OMV din România și despre gazele din Marea Neagră
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a spus, la conferința de presă comună cu președintele Nicușor Dan, ...
Explozia prosumatorilor: micile instalații fotovoltaice înseamnă acum dublul centralei nucelare de la Cernavodă și cât termocentralele pe gaze sau cărbune. Se va opri aici?
Explozia prosumatorilor: micile instalații fotovoltaice înseamnă acum dublul centralei nucelare de la Cernavodă și cât ...
Numărul prosumatorilor și capacitatea instalată au continuat să crească, cu un ritm de circa 9.000 de noi instalații ...
Compania de stat Nuclearelectrica ia un împrumut uriaș, de peste jumătate de miliard de euro, pentru retehnologizarea unității 1 a centralei nucleare Cernavodă. Aranjor este gigantul american JP Morgan
Compania de stat Nuclearelectrica ia un împrumut uriaș, de peste jumătate de miliard de euro, pentru retehnologizarea ...
Nuclearelectrica a informat acționarii despre intenția de a contracta un credit de 540 de milioane de euro de la un sindicat ...