Noua Casă 2025 – Plafonul de garantare de 500 mil. lei a fost aprobat de Guvern. Programul a devenit operaţional

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanţe în valoare de 500 milioane lei a fost alocat celor 13 finanţatori înscrişi în program, a anunţat marţi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
AGERPRES - mar, 22 apr. 2025, 10:36
Noua Casă 2025 - Plafonul de garantare de 500 mil. lei a fost aprobat de Guvern. Programul a devenit operaţional

„Programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat de doar 5%, cât şi prin comisionul de administrare de 0,15%/ anual, calculat la soldul garanţiei. Programul continuă să beneficieze de condiţii preferenţiale, cu 30% mai reduse decât nivelul pieţei, în ceea ce priveşte nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres în legislaţia incidentă”, precizează Fondul.

Băncile care s-au înscris în program şi anul acesta şi cărora FNGCIMM le-a alocat plafoane de garantare sunt: Alpha Bank, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, Vista Bank, şi Techventures Bank. Astfel, românii care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă, pot apela la una dintre băncile partenere, pentru întocmirea dosarului de credit şi înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obţinerii garanţiei de stat, scrie Agerpres.

Informaţii complete privind condiţiile de eligibilitate, documentele solicitate şi modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro, iar pentru accesarea facilă a programului, încurajăm beneficiarii să consulte Ghidul Noua Casă 2025, pus la dispoziţie de FNGCIMM.

De la lansarea Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2024, FNGCIMM a acordat un număr de 334.048 garanţii, în valoare totală de 31,6 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de peste 64 miliarde lei.

Rata de default efectivă a garanţiilor este de 0,35%, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanţă a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem banca.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.

Garanţia FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

Te-ar mai putea interesa și
O benzinărie a explodat în Roma – VIDEO
O benzinărie a explodat în Roma – VIDEO
O explozie puternică a avut loc într-un cartier din estul Romei (Via dei Giordani), Italia, anunţă presa locală. ...
Chiriile din marile orașe ale României au stagnat în iunie, față de mai, dar au crescut cu 5% față de aceeași lună de anul trecut
Chiriile din marile orașe ale României au stagnat în iunie, față de mai, dar au crescut cu 5% față de aceeași lună ...
În luna iunie 2025, prețurile chiriilor s-au menținut la un nivel similar cu cel din luna anterioară, însă au înregistrat ...
Băncile vor avea o sarcină fiscală dublă în trimestrele III și IV, potrivit unui reputat consultant fiscal
Băncile vor avea o sarcină fiscală dublă în trimestrele III și IV, potrivit unui reputat consultant fiscal
Proiectul privind măsurile fiscale, pus în transparență decizională de Ministerul Finanțelor, crește impozitul suplimentar ...
Ce cred românii despre „relaţia” cu inteligenţa artificială şi care sunt îngrijorările – studiu RoCoach/Novel Research
Ce cred românii despre „relaţia” cu inteligenţa artificială şi care sunt îngrijorările – studiu ...
Aproape 70% dintre respondenţi se declară "foarte" sau "moderat" îngrijoraţi de modul în care Inteligenţa Artificială ...