Noua centrală de la Iernut va fi terminată până la sfârşitul lui 2019 – Romgaz

Bela Balazs, director al Departamentului de Management al Energiei din cadrul Romgaz a spus că dezvoltarea noii centrale termo-electrice de la Iernut urmează să fie finalizată în 36 de luni.
Economica.net - joi, 16 mart. 2017, 08:39
Noua centrală de la Iernut va fi terminată până la sfârşitul lui 2019 - Romgaz

‘Sucursala de la Iernut a fost preluată printr-o dare în plată de la Electrocentrale în anul 2013. La momentul predării existau cinci instalaţii de ardere. Centrala Termo-Electrică de la Iernut funcţionează pe baza autorizaţiei de mediu obţinută în data de 27 martie 2014. Strategiile noastre cu privire la direcţiile principale în domeniul energetic a fost consolidarea pe pieţele de energie electrică şi pe piaţa de furnizare a energiei electrice. Am considerat că trebuie să analizăm aceste probleme care au dus la decizia de retehnologizare a acestei centrale de la Iernut. Am ajuns la concluzia că există un procent de 15-20% care înseamnă creşterea eficienţei energetice. După analizarea tuturor posibilităţilor şi după doi ani de zile s-a hotărât dezvoltarea acestei sucursale prin realizarea noii centrale termoelectrice la Iernut. Preţul contractului este de 269 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de 36 de luni’, a subliniat Bela Balasz.

La începutul acestui an, Ministerul Energiei a aprobat cererea depusă de Romgaz privind finanţarea din Planul Naţional de Investiţii a unei noi centrale pe gaze la Iernut. Astfel, în perioada următoare se va derula procesul de negociere între Romgaz şi Ministerul Energiei cu privire la clauzele contractului de finanţare şi graficul cererilor de rambursare (care include sumele estimative de rambursat şi data depunerii cererilor de rambursare).

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, a semnat, în data de 1 noiembrie 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Obiectul contractului îl reprezintă realizarea proiectului ‘la cheie’, respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune, ‘Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze’.

Termenul de finalizare a lucrărilor este 36 luni de la data intrării în vigoare a contractului, prevăzută în 5 zile lucrătoare de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI, potrivit unui anunţ al Romgaz.

Romgaz a preluat centrala Iernut în anul 2013 de la Electrocentrale Bucureşti, în contul unei datorii de 653 de milioane de lei.

Conform rezultatelor financiare ale societăţii, publicate în februarie pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Romgaz Mediaş a încheiat anul 2016 cu un profit net de 1,024 miliarde lei, în scădere cu 14,2% comparativ cu 2015, când profitul a totalizat 1,194 miliarde lei. În ultimul trimestru al anului trecut, profitul a crescut cu 42%, la 311,217 milioane lei.

De asemenea, veniturile din investiţii au scăzut cu 49,9%, la 22,12 milioane lei, comparativ cu 44,12 milioane lei în anul 2015, ca rezultat al diminuării cotelor procentuale de dobânda aferente disponibilului de numerar plasat în depozite bancare şi titluri de stat.

Govnet Conferences a organizat, miercuri, la Bucureşti, cea de-a doua ediţie a conferinţei naţionale ‘Respectarea Politicilor de Mediu în România 2017’ (‘Environmental Compliance Policies in Romania 2017’). Evenimentul prezintă o abordare locală a aspectelor legate de respectarea legislaţiei de mediu.

Sectorul energetic din România este supus, în prezent, unor serii de provocări care decurg din alinierea acestuia la politicile energetice europene, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Bela Balazs, director al Departamentului de Management al Energiei din cadrul Romgaz.

‘Sectorul energetic din România este supus, în prezent, unor serii de provocări care decurg din alinierea acestuia la politicile energetice europene. A fost o perioadă la început de an dificilă, pe care însă am traversat-o cu bine. Piaţa românească va face parte din piaţa energetică europeană. Piaţa românească este un concurenţială şi vreau să vă spun că în doi-trei ani de zile facem parte dintr-o mică piaţă regională numită 4M şi din care mai fac parte Cehia, Slovacia şi Ungaria’, a afirmat reprezentantul Romgaz.

 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...