Nouă centrală electrică mare pe gaze în Transilvania? Ministerul Energiei reia un proiect vechi de zeci de ani
Iată ce scrie în programul de guvernare:
“Finalizarea proiectului centralei electrice de la Fântânele, județul Mureș, prin construirea unei centrale de ultimă generație pe gaze, cu ciclu combinat, integrând tehnologii avansate pentru utilizarea hidrogenului și sisteme de stocare a energiei, având o capacitate instalată de până la 500 MW. Acest proiect va consolida securitatea energetică a României, contribuind la tranziția către un mix energetic mai curat și sustenabil, prin integrarea tehnologiilor inovatoare și utilizarea infrastructurii existente.
Implementarea acestei centrale va susține și obiectivul strategic național de a atinge o capacitate de producție de peste 1 GW din proiecte pe gaz până în 2030”
Proiectul unei centrale noi pe gaze la Fântânele, pe amplasamentul vechii termocentrale de 250 MW, închisă în anii ’90 și demolată între timp în mare parte, este unul vechi de cel puțin 16 ani. Locația are avantajul că oferă condiții bune pentru un nou proiect, respectiv apă, stație electrică, racord și stație de măsurare a gazelor.
Pentru prima dată s-a vorbit despre un noi proiect aici prin anul 2008, când Elcen, care avea atunci amplasamentul – transferat între timp la o firmă nouă a statului, Electrocentrale Grup – a semnat un memorandum cu firmele Unit Investment din Belgia și Wienstrom din Austria, pentru construirea unei noi centrale pe gaze, dar nu a avansat nimuc. În 2014, a apărut o asociere între Elcen ș firma japoneză Marubeni, un joint venture denumit Fântânele Gas Power, care urma să se ocupe de proiectul noii centrale. Nu s-a întâmplat nimic, iar firma a fost radiată patru ani mai târziu.
În 2019, proiectul unei cetrale pe gaze de 250 MW la Fântânele este pus din nou pe masă, de data asta sub numele “Hefaistos”. De al ar fi urmat să se ocupe Electrocentrale Grup, SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie) și Electrica, în asociere. Mai mult, în 2021, Electrica a despus spre finanțare prin Fondul de Modernizare și un proiect de construcție a unei capacități de stocare de energie electrică (Li-Ion sau NaS) cu o putere instalată de 50-100 MW la Fântânele, cu o valoare a investiței de cel puțin 52 de milioane de euro.
În noiembrie 2023, Alexandru Chiriță, CEO al Electrica, a declarat că grupul și-a securizat terenul de pe aplasamentul vechii centrale Fântânele din Mureș. Șeful Electrica a vorbit atunci despre o despre o centrală pe gaze în ciclu combinat de o capacitate mai mare, de până la 500 MW, cu componente de hidrogen și stocare.
“Dorim să anunțăm că am asigurat un teren în Fantanele, județul Mureș, în colaborare cu Electrocentrale Grup. Obiectivul nostru aici este construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat de gaz de ultimă generație, integrând componenta de hidrogen și capacități de stocare, cu o capacitate instalată maximă de 500 MW. În prezent, am demarat cercetările de piață pentru studiul de fezabilitate. Odată ce îl avem, vom începe procedurile pentru obținerea tuturor aprobărilor corporative necesare”, a declarat atunci Alexandru Chiriță, CEO Electrica, în cadrul unei teleconferințe cu investitorii.
De atunci, nu s-a mai spus nimic despre acest proiect, până acum, când construcția noii centrale a apărut din nou în programul de guvernare.