Noua companie aeriană din Italia, ITA, va inaugura vineri primul zbor
Primul zbor ITA este programat să decoleze de pe aeroportul Linate din Milano la ora 6:20 AM (04:20 GMT) în direcţia Bari, în sudul Italiei. În prima zi vor fi operate 191 de curse aeriene, a anunţat compania.
Iniţial ITA va avea la dispoziţie 52 de aeronave şi va avea 2.950 de angajaţi, în timp ce Alitalia avea aproximativ 110 avioane şi 10.000 de angajaţi, scrie Agerpres.
Alitalia, înfiinţată în 1946, a avut joi seara ultimul zbor, de la Cagliari la Roma.
Guvernul italian s-a angajat să investească în următorii trei ani aproximativ 1,35 miliarde de euro în ITA, care va rebui să fie profitabilă până la finalul planului său de afaceri din perioada 2021-2025.
Noua companie negociază achiziţionarea brandului Alitalia şi ar urma să păstreze culorile tradiţionale: verde, alb şi roşu.
Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au dat undă verde în septembrie succesorului Alitalia, Italia Trasporto Aereo SpA (ITA), şi au cerut operatorului aerian italian să ramburseze ajutoare de stat ilegale de 900 de milioane de euro (1,1 miliarde de dolari).
Comisia Europeană a a decis că ITA va fi singura companie care va putea prelua părţi limitate din operaţiunile Alitalia de manipulare şi mentenanţă.
În ultimele luni au avut loc discuţii dificile între autorităţile de la Roma şi Comisia Europeană privind planificata repornire a operatorului aerian, programată iniţial în aprilie. UE a cerut ca ITA să fie independentă pentru a nu fi făcută răspunzătoare de ajutoarele de miliarde de euro primite de Alitalia în ultimii ani.
Negocierile au întârziat lansarea ITA, permiţând operatorilor aerieni low-cost Ryanair şi Wizz Air să domine rutele interne din Italia.
Recent, publicaţia italiană Corriere della Sera anunţa că Airbus este favorit să câştige licitaţia de miliarde de dolari pentru noua flotă de aeronave a ITA.
Licitaţia este evaluată la 5,3 miliarde de dolari, iar ITA vrea să achiziţioneze 81 de avioane de ultimă generaţie, în următorii patru ani, susţin sursele citate de Corriere della Sera.
Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile sale.
În 2019, compania a deservit sute de destinaţii din întreaga lume, transportând aproximativ 20 de milioane de pasageri de la hubul său principal din Roma şi de la alte aeroporturi din Italia.
De la începutul pandemiei, Alitalia a înregistrat un declin semnificativ al serviciilor, ceea ce a avut ca rezultat pierderi operaţionale.
În 2017, Alitalia a fost plasată sub administrare specială, după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi a salariilor. Compania supravieţuieşte datorită creditelor acordate de statul italian.