Noua conducere a ANRE, vot final azi în Parlament. Cine va conduce arbitrul pieței de energie în următorii cinci ani

Parlamentul va vota azi noua conducere a Autprității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, după ce candidații au fos audiați ieri în comsii. Cel mai probabil, instituția va fi condusă de George Niculescu, actualul secretar de stat din Ministerul Energiei.
Mihai Nicuţ - mie, 19 apr. 2023, 09:42
Noua conducere a ANRE, vot final azi în Parlament. Cine va conduce arbitrul pieței de energie în următorii cinci ani

Comisia pentru industrii şi servicii de la Camera Deputaţilor, precum şi Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale de la Senat au dat, marţi, aviz favorabil candidaţilor pentru ocuparea posturilor vacante în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, iar azi urmează votul în plen.

Pentru funcţia de preşedinte al ANRE candidează doar George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei și, potrivit mai multor surse politice, va fi și votat de Parlament pentru a ocupa aceast funcțue.

Pentru o funcţie vacantă de vicepreşedinte candidează Gabriel Andronache, actualul director al Transelectrica,  şi Nagy- Bege Zoltan, actualul vicepreședinte al ANRE.

Pentru două funcții de membru în Cimitetul de reglementare al ANRE sunt candidați Sorin Bumb, senator PNL, vicepreședintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat,  Cornelia Sulger, membru actual al comitetului de reglementare ANRE, fostă candidată PSD la alegerile parlamentare, Florenţiu Grigore Vintilă, actual director în cadrul ANRE, Adrian Borotea, fost director la CEZ și președinte al RWEA, Daniel Bogdan (șef serviciu la Hidroserv) și Radu Florin Porumb (profesor universitar la Facultatea de Energetică, UPB).

Deputații și senatorii se vor reuni în în şedinţă de plen comună începând cu ora 13.00. Cel mai probabil, președinte al ANRE va fi votat George Niculescu, ca urmare a înțelegerilor din coaliție, ceea ce va înseamna schimbarea controlului politic asupra instituției, care până acum a fost condusă de Dumitru Chiriță, propus de PSD.

Dincolo de acest lucru, va fi interesant ce se va întâmpla cu postul de vicepreședinte, acolo unde este liberă una dintre cele două poziții pentru că actualul vicepreședinte Mircea Man (susținut de PNL) încă mai are mandat. Este posibil ca Zoltan Nagy Bege, una dintre cele mai cunoscute persoane din instituție, practic “vocea” ANRE în spațiul public, să nu mai primească un mandat, dacă înțelegerile din coaliție îl propulsează acolo pe Gabriel Andronache.

Cine este George Niculescu

George Niculescu este din 2021 secretar de stat în Ministerul Energiei. Este din Constanța, unde a absosvit liceul teoretic Mihai Eminescu și, apoi, Universitatea Ovidius, Facultatea de Drept, ultima în anul 2004. Ulterior, a obținut un Master in Administrarea Afacerilor – Antreprenoriat si Administrarea Afacerilor in Domeniul Energiei, la Academia de Studii Economice din București.

Până în 2019 a activat în mai multe companii, inclusiv în cadrul uneia care se ocupă de furnizarea de energie, unde a fost administrator, iar în perioada 2016-2019 a fost consilier județean. Ulterior, în perioada decembrie 2019-octombrie 2020, a fost prefect de Constanța și, din martie 2021 este secretar de stat în Ministerul Energiei, portofoliu al liberalilor în actuala coaliție de guvernare.

Potrivit declarației de avere de pe site-ul ministerului, deține trei terenuri agricole în județul Constanța (în total 5,6 hectare) și un apartament de 60 de metri pătrați în orașul Constanța, toate împreună cu soția. Deține un autoturism BMW din 2011, o colecție de bijuterii de 15.000 de euro, una de ceasuri de 20.000 de euro și mai multe depozite bancare și conturi curente cu 259.000 de lei și aproape 129.000 de euro.

Deține acțiuni la mai multe companii listate la BVB, inclusiv la companii din energie (Petrom, Romgaz, Electrica, Transelectrica, Transgaz), cu o valoare totală de aproape 720.000 de lei. Dacă va ajunge la ANRE, trebuie să le vândă, ceea ce a și anunțat că va face.

Este și membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și membru în Consiliul de Administrație al Portului Constanța, posturi la care va trebui să renunțe dacă merge la ANRE.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...